Franczy

Megjelent a SiS 746FX chipkészlet

A Silicon Integrated Systems bemutatta legújabb, Socket A tokozású AMD processzorokhoz szánt alaplapi chipkészletét, mely a keresztségben a SiS 746FX nevet, jobban mondva típusjelzést kapta. A SiS 746FX nevéből már sejthető, hogy nem egy teljesen új, minden előzmények nélküli chipsetről van szó, hiszen a SiS 746FX a korábbi SiS 746 logikus továbbfejlesztésének tekinthető. Röviden összefoglalva a SiS 746 FX elődjénél annyival tud többet, hogy immár a 333 MHz-es rendszerbusz frekvenciával rendelkező processzorokat, valamint a DDR400-as SDRAM memóriákat is hivatalosan támogatja.

A mai trendnek megfelelően természetesen AGP8x kompatibilis SiS 746FX chipset esetében a SiS 963L típusjelzésű chip tölti be az északi híd (North Bridge) szerepét, mely elsősorban MuTIOL 1G technológiájáról, USB 1.1 és 2.0 portjairól, kétcsatornás ATA33/66/100/133 IDE kontrolleréről, 5.1 csatornás AC'97-es hangrendszeréről, valamint 10/100 Mb/s-os hálózati vezérlőjéről ismerszik meg, vagyis elmondható, hogy a SiS 746FX-nek várhatóan sem teljesítmény, sem szolgáltatások tekintetében nem lesz szégyenkezni valója. A SiS 746FX elődje egyébként korántsem volt elterjedt chipset, hiszen az elmúlt évben egyedül az Elitegroup Computers Systems adott ki ilyen chipsetre épülő alaplapot, mindenesetre a Silicon Integrated Systems vezetősége bízik az újdonság, a SiS 746FX sikerében.

A SiS 746 FX kapcsán említést kell tennünk arról, hogy a Silicon Integrated Systems némileg elkésett a piacra dobásával, hiszen a nagy konkurensek közül a VIA Technologies már több mint öt hónapja, az Nvidia pedig két-három hónapja megkezdte a hasonló, illetve bizonyos tekintetben fejlettebb chipsetei forgalmazását. A SiS 746 FX konkurenseit tekintve elmondható, hogy a VIA Technologies-féle KT400-as alaplapi chipkészlet óriási népszerűségnek örvend mind az alaplapgyártók, mint a felhasználók körében, az Nvidia-féle nForce2 pedig elsősorban páratlanul jó teljesítményéről ismerszik meg. Ide kapcsolódó hír, hogy a VIA Technologies várhatóan még ebben a negyedévben megkezdi a némi frissítésen átesett KT400, vagyis a KT400A tömeggyártását, mely chipset azonban a korábbi híresztelésekkel ellentétben, a rivális nForce2-től eltérően nem rendelkezik majd kétcsatornás DDR memóriavezérlővel.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!