Franczy

i852-es és i855-ös mobil chipkészletek az Inteltől

Az elmúlt napokban egyre több információ látott napvilágot az Intel közeljövőben debütáló mobil processzoraival kapcsolatban, most pedig megérkeztek az első hírek az ezen újdonságokhoz szánt alaplapi chipkészletekkel kapcsolatban.

Az Intel új mobil chipkészletei éppúgy két nagy csoportba sorolhatók, mint a chipgyártó új mobil processzorai, tehát egyrészt láthatáron vannak a 0,13 mikronos csíkszélességű Banias, illetve 0,09 mikronos csíkszélességű Dothan mikroprocesszorokhoz szánt chipsetek, másrészt pedig érkezőben vannak a már jól ismert mobil Pentium 4, illetve Celeron processzorokhoz illeszkedő chipkészletek. Előbbi chipsetek az úgynevezett Mobility Platformra, utóbbiak pedig a Portability Platformra készülnek.

Az Intel a Mobility Platformra szánja a mindeddig Odem fejlesztési kódnevet viselt i855PM típusjelzésű chipsetet, mely a 400 MHz-es rendszerbusz frekvenciájú Banias processzorok támogatására hivatott, valamint a PC1600-as, illetve PC2100-as DDR SDRAM memóriákkal kompatibilis. Az i855PM többek közt AGP 2x/4x-es interfésszel, valamint fejlett energiagazdálkodási (Geyserville III, Deeper Sleep) funkciókkal fog rendelkezni. Ugyanezen platformon esedékes a korábban Montara-GM nevet viselt i855GM bemutatkozása, mely chipset csak annyiban tér el az i855PM-től, hogy egy integrált 32 bites 2D/3D grafikus mag is a részét képezi. Az Intel ütemtervében fellelhető ezenkívül egy i855GME (Montara-GM+) típusjelzésű chipset is, mely az i855GM továbbfejlesztett, Dothan processzorokhoz szánt változata lesz.

A Portability Platformon a közeljövőben esedékes a korábban Montara-GML névre hallgató i852GM típusjelű chipkészlet bemutatkozása, mely chipset a 400 MHz-es rendszerbusz frekvenciájú Pentium 4-M, illetve Celeron processzorokkal lesz kompatibilis. Az i852GM többek közt egy integrált grafikus magot, egy AGP 2x/4x-es kontrollert, valamint egy PC1600-as, illetve PC2100-as DDR SDRAM memóriák kezelésére alkalmas memóriavezérlőt tudhat magáénak. Valamivel később várható az i852GME bemutatkozása, mely ugyancsak integrált grafikusmaggal felvértezett chipset már az 533 MHz-es rendszerbusz frekvenciájú processzorokat is támogatni fogja.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!