JohnnyCage

Saját maga ellen "figyelmeztet" az e-mail vírus

Az antivírus megoldásokkal foglalkozó Kaspersky Labs. levelezőlistáján található felhasználók a napokban egy olyan e-mailt kaptak, amely csatolt fájlként tartalmazta azt a vírust, amelyre a levél szövege szerint figyelmeztetne.

A Kaspersky Labs. látszólag szokásos "Vírus Hírek" jelentését küldte el levelezőlistájának felhasználói számára csütörtökön. Az elektronikus levelet valójában azonban hackerek küldték, akik feltörték a társaság számítógépes rendszerét, és megszerezték a levelezőlistára feliratkozott felhasználók e-mail címét, derült ki a Kaspersky közleményéből.

"Jelenleg vizsgáljuk a támadás forrását, és megtesszük a szükséges lépéseket, hogy ilyen többet soha ne történhessen" - mondta Eugene Kaspersky, a társaság alapítója, és az antivírus kutatási részleg vezetője. Az orosz társaság úgy tudja, hogy ezidáig egyetlen felhasználó számítógépe sem fertőződött meg a levél miatt, de akivel ez esetleg mégis megtörtént, annak a társaság ingyenes technikai segítséget nyújt.

A hackerek a levelezőlista többezres felhasználói táborának a közelmúltban felfedezett Braid féregprogramot küldték el. A vírus, amelyet a Kaspersky Labs. Bridex néven tart számon, nem terjedt el szélesebb körben. A felhasználók e-mail postafiókjainak vírus- és spam szűrésével foglalkozó brit MessageLabs valamivel több, mint 2000 Braid-fertőzött levelet regisztrált pénteken, ami a kiszűrt, Klez fertőzött pénteki e-mailek számának alig negyede.

A csütörtöki eset azonban nem fertőzés eredménye volt, mondta Denis Zenkin, a Kaspersky marketingigazgatója. Ez online vandálok részletesen kidolgozott, szándékos cselekedete volt, közölte a vezető. "Néhány hacker bejutott a webszerverünkre, és megszerezte előfizetőink e-mail címeit. Ugyanezen hackerek küldték el később a fertőzött e-maileket is a felhasználóknak" - tette hozzá Zenkin, aki egyelőre nem tudja, hogy jutottak be a támadók a társaság FreeBSD-alapú webszerverére.

Zenkin szerint az efféle támadások egyre gyakoribbak, különösen Oroszországban. "Több tucat támadás ér minket minden nap. A mostani eset is azt bizonyítja, hogy a társaság egyre ismertebb lesz, jelenléte pedig egyre inkább zavarja a hackereket."

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!