Franczy

Befejeződött a GeForce4 Ti4600 gyártása

Különböző, magukat megnevezni nem kívánó források szerint az Nvidia a napokban elrendelte, hogy a TSMC-nél fejezzék be a GeForce4 Ti4600 típusjelzésű grafikus processzorok gyártását, vagyis az Nvidia jelenlegi "nagyágyújának" gyártása alig pár hónappal a gyártás kezdetét követően immár véget is ért. Ezen információ egyébként szinte teljesen biztosra vehető, ugyanis az üggyel kapcsolatban mind az Nvidia közeli partnereitől, mind a disztribútoroktól hasonló információk szivárogtak ki a napokban. A disztribútorok egyébként világszerte arról panaszkodnak, hogy manapság egyre nehezebb hozzájutni az említett Nvidia grafikuschip köré épülő videokártyákra.

Ahogy arról nemrégiben beszámoltunk, az Nvidia mostanság képtelen megfelelő mennyiségű GeForce4 MX440, GeForce4 Ti4200, illetve GeForce4 Ti4600 típusjelzésű grafikuschipet leszállítani partnereihez. Egyes források tudni vélik, hogy a hiány azért alakulhatott ki, mert a Santa Clara-i székhelyű gyártó éppen azzal van elfoglalva, hogy áttérjen az AGP8x-os interfésszel rendelkező termékek gyártására, ami némi fennakadást okozott a régebbi, AGP4x kompatibilis grafikus megoldások piacán. Az AGP 8x-os interfésszel rendelkező GeForce4 MX, illetve GeForce4 Ti4200-as grafikuschipek gyártásával kapcsolatban az Nvidiának állítólag minden problémát sikerült kiküszöbölnie, a GeForce4 Ti4600 gyártása pedig nemrégiben befejeződött, vagyis az Nvidia körüli apróbb bonyodalmak rendeződni látszanak, és gyakorlatilag minden feltétel adott ahhoz, hogy a sokak által várva várt NV30 a közeljövőben bemutatkozhasson.

Tény, hogy az Nvidiának mihamarabb piacra kell dobnia jelenleg még csak NV30 fejlesztési kódnevet viselő új grafikuschipjét, hiszen a jelenlegi csúcsmodell, az éppen nyugdíjba vonuló GeForce4 Ti4600 egyszerűen képtelen lépést tartani a nagy konkurens ATI Technologies-féle Radeon 9700 Próval. Habár az NV30 hivatalos bejelentésére már a novemberi Comdex szakkiállításon sor fog kerülni, szinte biztosra vehető, hogy az NV30-alapú videokártyák nagyobb mennyiségben csak a jövő év elejétől kezdve lesznek kaphatók. A GeForce4 Ti4600-alapú grafikuskártyák egyébként néhány hétig még mindenképpen forgalomban lesznek, áruk pedig várhatóan tovább fog csökkenni.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • narumon #10
  Szerintem logikusan végiggondolva 1db indoka van annak hogy a 4600-ost nem gyártják. Számtech boltban dolgozom és kb 100-150 nvidia kártyát adunk el egy hónapban, ennek nagy része Gef4MX és Gef4 Ti4200. Ezzel szemben Ti4600-ost eddig életében 1 azaz 1dbot adtunk el. Beszéltem másokkal, durván ugyanez az arány. Szal felesleges olyan terméket gyártani amire nincs piaci igény.
 • Power #8
  Ti4800-asnak fogják hívni a Ti4600 8x AGP-t támogató változatát. Pofájuk az van.
 • AtisH #3
  Szerintem meg azt jelenti, hogy az nVidia-nál még mindig nem szűntek meg a gondok. A felhasználók még elviselik, hogy késik egy-egy újabb hardver, de a kártyagyártók már nem annyira, mivel a régi cuccokat már nem veszik anyira, az új meg még nem jelent meg.
 • Power #2
  Nem, nem ezt jelenti, hanem, hogy ezenl a Ti4600 8x-et fogják gyártani helyette.
 • SoDI--- #1
  Ez gondolom azt jelenti, hogy már a hivatalos bejelentés előtt elkezdik gyártani a cuccost, hogy ne legyen hiány belőle, tudjanak szállítani belőle gond nélkül. Helyes :)