Franczy

A Transmeta nem tart az Inteltől

Az elsősorban különböző alacsony fogyasztású mikroprocesszorairól ismert Transmeta vezetői úgy vélekednek, hogy bár a cég által megcélzott piaci szegmensben egyre komolyabb konkurenciaharc tapasztalható, és a konkurensek között olyan nagy és neves cégek találhatók, mint például az Intel, vagy az AMD, a Transmetának a felmerülő nehézségek ellenére is komoly jövője van. A cég vezetői szerint a Transmeta számára komoly előnyt jelent, hogy alapítása óta kizárólag mobil környezetekben történő felhasználásra szánt, alacsony teljesítményfelvételű processzorok fejlesztésével és gyártásával foglalkozik, ellentétben az Intellel, mely csak mintegy mellékesen foglalkozik mobil processzorokkal.

"Számunkra nagyon hízelgő, hogy a világ legnagyobb chipgyártó cége megpróbál a nyomdokainkba lépni, azonban nem árt tisztáznunk, hogy ebben a piaci szegmensben nekünk mintegy három-négyesztendőnyi előnyünk van az Intelhez képest. Félreértés ne essék, én elismerem, hogy az Intel mobil fronton is rendelkezik ígéretes fejlesztésekkel, azonban a jelenleg Banias fejlesztési kódnevet viselő, vadonatúj chipnek kikiáltott Intel processzor lényegében nem más, mint egy módosított Pentium III processzor" - nyilatkozta a napokban Matthew Perry, a Transmeta vezérigazgatója.

Az Intel szóvivője természetesen nem értett egyet a Transmeta első emberével, és elmondta, hogy a Banias igenis egy teljesen új processzor, melyet már fejlesztésének első pillanatától fogva úgy alakítanak, hogy minden korábbinál alacsonyabb teljesítményfelvétellel és a lehető legnagyobb teljesítménnyel rendelkezzen.

"Úgy gondolom, hogy lényegében mindkét félnek, tehát a Transmetának és az Intelnek is igaza van. Mondom ezt azért, mert a Banias chipek tulajdonképpen a Pentium III processzorok leszármazottainak tekinthetők, ennek ellenére az Intel lényegében teljesen a nulláról kezdte a fejlesztésüket, és fejlesztésük alatt mindvégig a mobil környezetekben nyújtandó legoptimálisabb teljesítményt tartotta szem előtt. A két cég közötti csata majd akkor fog eldőlni, amikor már mind a Transmeta, mind az Intel legfrissebb mobil újdonságai piacon lesznek, és végre megküzdhetnek egymással" - nyilatkozta az üggyel kapcsolatban Brian Gammage, a Gartner piackutató cég elemzője.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • galocza #1
    "tulajdonképpen a Pentium III processzorok leszármazottainak tekinthetők, ennek ellenére az Intel lényegében teljesen a nulláról kezdte a fejlesztésüket" - hihi most egyik vagy másik?
    "legoptimálisabb" - na erről le kellene szoktatni a jónépet. az optimális önmagában felsőfok, marhaság ragozgatni...

    ja tényleg, transmetáék meg a sok ígérgetés után szövegelés helyett kiadhatnának valami ütős cuccot.