JohnnyCage

A mobiltelefon export 10 milliárd dolláros üzlet Dél-Koreának

A dél-koreai mobilgyártók januártól szeptemberig összesen mintegy 6,74 milliárd dollár értékben szállítottak mobiltelefon készüléket külföldi partnereiknek, az éves szállítás pedig a 10 milliárd dollárt is meghaladhatja.

Az év első kétharmadában exportált Dél-Koreai mobiltelefonok összértéke 41,5 százalékkal múlta felül az egy évvel korábbi időszak eredményét, jelentette a Korea Economic Daily gazdasági napilap a Dél-Koreai Kereskedelmi, Ipari és Energiaügyi Minisztérium adataira támaszkodva.

A minisztérium előjelzései szerint az ország mobiltelefon exportjának éves összértéke 10,021 milliárd dollár lesz, ami szintén óriási növekedés a tavaly jegyzett 7,12 milliárd dollárhoz viszonyítva. Úgy látszik, miközben más mobiltelefon gyártók a visszaeső gazdaság, illetve a telítődő piacok miatt egyre kevesebb, és csak egyre olcsóbb mobilt tudnak eladni, a koreai gyártók, elsősorban a Samsung Electronics, szárnyalnak.

Dél-Korea mobiltelefon exportja az elmúlt öt évben folyamatosan, legalább 30 százalékkal növekedett. Jelenleg 18 olyan ország van, amely évente 100 millió dollárnál nagyobb értékben importál koreai mobilkészülékeket. Egy évvel korábban ez a szám még csak 13 volt.

A mobilok jelenleg Dél-Korea exportjának 5,7 százalékát teszik ki, 1 százalékkal növekedve 2001-hez képest. A koreai mobiltelefonok egyik legnagyobb felvevőpiaca Kína, amely idén 15-ször több készüléket importált az országból, mint tavaly. Szintén robbánásszerűen terjednek a koreai mobilok az Egyesült Királyságban, ahol idén 306 százalékkal több Dél-Koreai készülék talált gazdára, mint az elmúlt év azonos időszakában.

A készülékek átlagos ára a tavalyi 140-ről 125 dollárra csökkent, de a minisztérium szerint ez a trend megfordulni látszik, ahogy egyre több csúcskategóriás, akár 340 dolláros mobilt szállítanak le a gyártók. Dél-Korea vezető mobilgyártója, a Samsung Electronics jelenleg a harmadik helyet foglalja el a globális piacon, az LG Electronics pedig a hatodik legnagyobb mobiltelefon gyártó olyan óriáscégeket is megelőzve, mint a Panasonic, és az Alcatel.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!