JohnnyCage

Az UMC-re mutogatnak az AMD Barton késéséért

Az Athlon XP chipek következő alváltozata, a jelenleginél kétszer nagyobb, 512 KByte-os L2 cache-sel rendelkező Barton processzor egyes hírforrások szerint a United Microelectronics Corp. problémái miatt fog késni.

Az AMD a közelmúltban szövetséget kötött a tajvani United Microelectronics Corporation-nel (UMC), amely a Taiwan Semiconductor Manufacturing Company (TSMC) után Tajvan második legnagyobb szerződéses chipgyártója. Egyes, névtelenséget kérő hírforrások szerint azonban az újdonsült partner miatt máris főhet az AMD feje.

A jelek szerint ugyanis a tajvani szerződéses chipgyártóknak nem erőssége a 130 nm-es gyártástechnológia. Miután a TSMC, amely jóval az Intel előtt beharangozta, és a chipóriásénál sokkal fejlettebbnek hirdette 130 nm-es csíkszélességű gyártási eljárását, a partnerek számításainak keresztül húzását követően végre-valahára megkezdte az új technológiára épülő chipek tömegtermelését, most a UMC küzd hasonló problémákkal.

Az AMD-hez közeli hírforrások szerint a Barton magos Athlon XP processzorokat a UMC fogja gyártani, a tajvani cég 130 nm-es technológiája egyelőre azonban olyan gyenge hozammal rendelkezik, hogy egyelőre szóba sem kerülhet a tömegtermelés beindítása. A társaság 130 nm-es hozama várhatóan januárban éri el azt a határt, amelytől a chipek gyártási költségei az ésszerűség határain belül maradnak.

Mindez aligha ad okot az AMD-nek az ünneplésre, mivel a Clawhammer chipek késésével az eredetileg októberre időzített Barton magos Athlon XP chipeknek kellett volna tartaniuk a frontot az Intellel szemben.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!