JohnnyCage

Agydaganatot okozhatnak az analóg mobiltelefonok

Az első generációs, analóg mobiltelefonok hosszútávú felhasználóinak 80 százalékkal nagyobb esélyük van az agydaganat kialakulására, mint azoknak, akik nem használták a készülékeket, áll egy svéd tanulmányban.

Az European Journal of Cancer Prevention rákkutatási folyóiratban megjelent tanulmány 1617 olyan svéd beteg bevonásával készült, akinél 1997 és 2000 között agydaganatot diagnosztizáltak az orvosok. A kutatók szerint azok a felhasználók, akik a Nordic Mobile Telephone készülékeit használták, 30 százalékkal nagyobb eséllyel kaphatnak agydaganatos megbetegedést, különösen agyuk azon oldalán, amely oldalon a készülékeket használták. Akik a készülékeket 10 évnél tovább használták, 80 százalékkal nagyobb veszélynek vannak kitéve.

"A mostani tanulmány az agytumor kialakulásának fokozott veszélyét mutatja az analóg mobiltelefonok felhasználói között. A digitális mobiltelefonok, illetve drótnélküli továbbítást alkalmazó hagyományos telefonok felhasználóinak körében az ötéves lappangási periódus alatt nem tapasztaltuk a megbetegedések esélyének növekedését" - áll a tanulmányban.

Két vezető mobiltelefon gyártó alaptalannak tartja a tanulmányban megjelent következtetéseket.

A finn Nokia, amely jelenleg is gyárt két olyan mobiltelefon típust, amely a Nordic Mobile Telephone szabványra épül azt állítja, más tanulmányok szerint a mobiltelefonoknak nincs emberi egészségre káros hatása. "Közel 200 különféle tanulmány eredménye alapján, illetve a tudományos bizonyítékok figyelembe vételével kijelenthető, hogy a mobiltelefonok használata nem jelent egészségügyi kockázatot" - mondta Marianne Holmlund, a Nokia kommunikációs menedzsere.

Michael Westmark, a svéd Ericcson szóvivője szerint a tanulmány eredménye eltér legalább három olyan kutatás eredményétől, amely kiemelkedően elismert tudományos folyóiratokban jelent meg, és amely szerint az agytumor kialakulása nem hozható összefüggésbe a mobiltelefonok használtatával.

A Nordic Mobile Telephone szabványra épülő készülékek már 20 éve a piacon vannak, ezért a hosszútávú egészségügyi hatások vizsgálatása is lehetőség nyílt, mondta Kjell Hansson Mild, a kutatás egyik vezetője, aki szerint a digitális mobiltelefonokkal kapcsolatban még semmi biztosat nem lehet mondani. "Ezek a tumorok rendkívül lassan alakulnak ki, márpedig a GSM mobiltelefonokat senki nem használja 10 éve" - mondta Hansson Mild.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • killahdog #7
    nekem 3310 van de már csak pár napig :) hullik a hajam bár nem ezért cserélem le :) hanem mert ****
  • Gyurcika #6
    Igen, a Westel450 (0660) NMT szabvanyu.
  • Hahoocsi #5
    Nem azt, hogy 0660-as? Azok analóg mobilok, legalábbis én úgy tudom.
  • pilóta #3
    Apró fogaskerekek vannak benne... :))