Franczy

Árcsökkentések várhatók a processzorpiacon

Különböző források szerint az Intel Corporation hamarosan jelentős mértékben csökkenteni fogja 2-2,53 GHz közötti működési frekvenciával rendelkező processzorai árát, majd ezt követően nem sokkal várhatóan a konkurens Advanced Micro Devices (AMD) is mérsékelni fogja különböző mikroprocesszorai árát.

Jose Osha, a San Franciscói székhelyű Merrill Lynch elemzője úgy véli, hogy a világ legnagyobb chipgyártójaként nyilvántartott Intel várhatóan szeptember 1-én, vagy valamikor ezt követően jelentős árcsökkentést hajt majd végre a 2 GHz-es, illetve annál magasabb frekvenciájú Pentium 4-es processzorai esetében, ugyanis a chipgyártó ily módon szeretné előkészíteni a terepet a hamarosan forgalomba kerülő új processzorai számára, valamint ugyancsak ily módon kívánja minden eddiginél szélesebb körben elterjeszteni az említett chipeket. Osha azzal kapcsolatban nem kívánt részletekbe bocsátkozni, hogy az Intel vajon pontosan milyen mértékben csökkenti majd a 2 GHz-nél magasabb frekvenciájú Pentium 4-es processzorok árát, más források azonban tudni vélik, hogy ezen chipek ára szeptember elején körülbelül 25 százalékkal fog mérséklődni. Osha szerint egyértelmű, hogy az Intel-féle árcsökkentést a konkurens AMD sem hagyja majd szó nélkül, így szeptember folyamán várhatóan az Athlon XP chipek ára is jelentős mértékben csökkeni fog. Az üggyel kapcsolatban egyébként sem az Intel, sem az AMD munkatársai nem kívántak nyilatkozni.

Ide kapcsolódó hír, hogy az IDC piackutató cég legfrissebb adatai szerint az Intel az idei év második negyedévében tovább tudta növelni a PC-kbe szánt processzorok piacán korábban megszerzett részesedését, noha ezen időszakban kevesebb Intel processzort adtak el, mint korábban. A legfrissebb adatok szerint az Intel jelenlegi piaci részesedése 81,9 százalékra tehető, ami jelentős mértékű előrelépést jelent a három hónappal korábbi, mintegy 79,3 százalékos részesedési adathoz képest. Ezen időszakban az Intelhez hasonlóan a második helyen álló AMD is kevesebb processzort adott el, mint korábban. Konkrétan arról van szó, hogy az AMD processzoreladásai az elmúlt negyedévben több mint 25 százalékkal estek vissza.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • TheZsenyka #1
    Mikor növekedtek utóljára a processzorárak???