Franczy

MMS piac: túlzott optimizmus?

Az elmúlt hetekben-hónapokban egyre többet lehetett hallani az SMS utódjának tekintett MMS-ről, már csak annak kapcsán is, hogy a világon elsőként az egyik magyar mobiltelefonos cég indította el MMS szolgáltatását. A világ vezető mobiltelefonos szolgáltatói manapság már egymás után indítják MMS szolgáltatásaikat, és nem titkoltan nagyon komoly reményeket fűznek az MMS sikeréhez. Az egyelőre csak egy nagyon szűk réteg által használt MMS-sel kapcsolatban eddig tehát minden szép és jó volt, a napokban azonban megjelent egy elemzői csoport által készített tanulmány, melyből kiderül, hogy az MMS világpiaca a jövőben várhatóan közel sem alakul majd olyan kedvezően, mint azt a mobiltelefon gyártók, illetve a mobiltelefonos szolgáltató cégek remélik.

A World Wireless Forum szakértői által készített és a napokban nyilvánosságra hozott tanulmány megcáfolja az MMS közeljövőbeli óriási sikerét előrejelző eddigi jelentéseket, és azt állítja, hogy teljesen alaptalanok azon becslések, melyek arról szólnak, hogy a világszinten havonta elküldött multimédiás üzenetek száma két éven belül eléri, sőt meghaladja a 10 milliárdot. A tanulmány készítői szerint utóbbi előrejelzés túlontúl optimista, és a valósághoz sokkal közelebb állhat az az előrejelzés, mely szerint 2004-ben a világszerte elküldött MMS-ek száma körülbelül 200 millió körül alakul majd.

A World Wireless Forum-féle jelentés kitér arra, hogy az SMS szolgáltatásokat igénybe vevő mobiltelefon előfizetőknek manapság mintegy 88 százaléka huszonkét évnél fiatalabb, és nem lehet kétséges, hogy a mobiltelefon gyártóknak, illetve a mobiltelefonos szolgáltató cégeknek az SMS utódjának kikiáltott MMS szolgáltatásokat az ugyanezen korcsoportba tartozók körében kellene népszerűsíteniük. Ezzel szemben jelen pillanatban elmondható, hogy az MMS-ek küldésére és fogadására alkalmas mobiltelefonok ára világszerte rendkívül magas, valamint az MMS szolgáltatások díja sem éppen kedvező, igaz ez idővel mindenképpen változni fog. A jelentés készítői egyébként a világ tizenhat országának MMS piacát mérték fel, és végül arra a megállapításra jutottak, hogy jelenleg a vizsgált országok egyikében sem létezik életképes MMS piaci modell.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!