SG.hu

Vírusok most már MMS-en is

A vírus Symbian Series 60 operációs rendszeren futó mobil készülékekre jelent veszélyt, és MMS-ben, illetve Bluetooth kapcsolaton keresztül terjed, szakemberek szerint akár globális fertőzést is okozhat.

Az F-Secure szakemberei március 7-én délután észlelték az első MMS vírust, a Commwarriort. A Symbian Series 60 operációs rendszeren futó mobil készülékeket, azaz az intelligens mobiltelefonokat fenyegeti a vírus. A Commwarrior a készülék telefonkönyvében szereplő telefonszámokra és e-mail címekre véletlenszerűen multimédiás üzeneteket (MMS-eket) küld, ami által megsokszorozhatja a gyanútlan felhasználó telefonszámláját. A Commwarrior - a tavaly detektált Cabirhoz hasonlóan - Bluetooth kapcsolaton keresztül is terjed, aminek következtében a készülék akkumulátora a szokásosnál lényegesen gyorsabban merül le.


"Bár a vírus szabadon terjed, eddig még kevés bejelentést kaptunk, és ebből arra következtetünk, hogy helyzet egyelőre nem kritikus" - mondta el Antti Vihavainen, a vállalat mobil megoldások üzletágának vezetője. "Ne feledjük viszont, hogy az MMS-ek küldése óriási telefonszámlát eredményezhet, ezért nagyon kell figyelnünk arra, hogy mit installálunk a készülékünkre. A jelenleg létező mobilvírusok terjedéséhez szükséges a felhasználók engedélye, ezért egyelőre csupán józan ésszel is megelőzhetjük a károkozók terjedését" - tette hozzá Antti Vihavainen.

Eddig két variánsát azonosították a vírusnak. A Commwarrior feltehetően Oroszországból származik, mivel egy orosz nyelvű üzenetet tartalmaz: "OTMOP03KAM HET!" ("Nem az agyhalottakra!").

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • irkab1rka #7
    nemcsakfeel: a balfasz felhasználók vannak többen. Ha jó a széljárás egész rajokban lepik el a netet, és vírusokkel fertőztetik meg magukat, ami NEKED szar, mivel a te ISP-den keresztül is forgalmaznak.

    Shadow_THH: A támadás lényege meg az, hogy ismerőstől kapod, 3x kérdezi meg, mint bármelyik másik program. Itthon ez nem gond, mivel ha kapsz egy MMS-t akkor jó éved van éppen, és ezek a balfasz POC virusok túl agresszivek, és óvatlanok.

    Nem én vagyok veszélyes bakker, hanem a UZER :)
  • Balumann #6
    Jóhogy nem már azt írja ki hogy biztosan telepíteni akarja a vírust? :D Hogyha nem tudák hogy mi az ,akkor miért teszik fel??
  • Gyumika #5
    Hajrá,akinek nem elég a hagyományos "kukucska",reszkessen ha jön az mms.Igen szomorú,hogy a vírus-küldözgetőket nem tudja senki sem megfogni,és leborotválni kuglira. Utánna pedig a saját pc-jére ültetni-de keményen!
  • Admiral #4
    LOL
  • Shadow_THH #3
    1 Új üzenet *beep* megjelenítés, bejövő.

    Küldő ismeretlen, és küldött egy nemvirus.sis filet ami miután vagy 20* megkérdezi, hogy telepited-e biztosan, felrakja a virust és akkor felhivja délkóreát! Jézusom!
  • Shadow_THH #2
    istenem. holnap irok egyet komolyan.
  • nemcsakfeel #1
    megint egy újabb olyan "vírus" ami a felhasználó faszlámaságát használja ki.
    az ilyen emberek meg is érdemlik.