Franczy

IBM: csökkentsük a számítógépek fogyasztását!

A világ vezető számítógépgyártó cégei közé sorolt IBM mindent meg kíván tenni annak érdekében, hogy a közeljövőben napvilágot látó számítógépes rendszerek elődjeiknél kevesebb energiát fogyasszanak. Ennek ékes bizonyítéka, hogy a Big Blue a Pittsburgh Egyetemmel a tavalyi esztendőben indított egy közös fejlesztési projektet, melynek elsődleges feladatai közé tartozik a különböző alacsony teljesítményfelvételű számítógépes technológiák kifejlesztése. Ezen túlmenően az IBM képviselői a napokban bejelentették, hogy a cég fejlesztői a jövőben a DARPA (Defense Advanced Research Projects Agency) munkatársaival is együtt kívánnak működni annak érdekében, hogy az újgenerációs számítógépes rendszerek teljesítményfelvétele minimalizálható legyen.

Az IBM munkatársai az üggyel kapcsolatban elmondták, hogy az Egyesült Államok Védelmi Minisztériuma alá tartozó kutatási és fejlesztési intézet, a DARPA a kormányzat és az ipar jeles képviselői által támogatott úgynevezett PACC (Power-Aware Computing and Communications) fejlesztési projekt keretein belül a közeljövőben mintegy 2 millió dolláros támogatást biztosít az IBM Low Power Center számára. A PACC projekt nem másra hivatott, mint hogy a jövőben napvilágot látó újgenerációs számítógépek teljesítményfelvételének csökkentésével foglalkozó fejlesztési munkálatokat összefogja, valamint támogassa. A projektben résztvevők ráébredtek arra, hogy az elmúlt években az volt a tendencia, hogy az új processzorok ugyan nagyobb teljesítményre voltak képesek elődeiknél, azonban ezzel párhuzamosan általában többet is fogyasztottak a korábbi chipeknél. Az IBM a PACC projekt keretein belül olyan új, a fogyasztást csökkentő technológiákat kíván kifejleszteni, melyek révén egyrészt csökkenthető lesz a mikroprocesszorok hőtermelése, másrészt pedig tovább növelhető a számítógépes rendszerek működési megbízhatósága.

Az IBM képviselői a mostani bejelentés kapcsán hangsúlyozták, hogy az újgenerációs, alacsony teljesítményfelvételű processzorok elterjedésével vállalati szinten várhatóan komoly megtakarításokat lehet majd regisztrálni. Az IBM becslése szerint mostanság egy átlagos amerikai vállalat számítógépes adatközpontja költségvetésének több mint 25 százaléka a villamos energiára, illetve a rendszerek hűtési megoldásaira megy el.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • gz8 #1
    Én úgy csinálom, hogy a 600-as Celeronomat 1,6V-on nyomatom, a tápfeszültséget az 5/12-ről 4,7/11,6-ra vettem le :))