JohnnyCage

Opteron-alapú adatbázis szoftvert készít az IBM

A Kék Óriásként is nevezett társaság népszerű adatbázis szoftverét az AMD következő generációs, munkaállomásokba és szerverekbe szánt Opteron processzorához is ki fogja adni.

A DB2 8-as verziója egy olyan, Linux változatban is napvilágot fog látni, amely lehetővé teszi a társaságok számára, hogy a többprocesszoros Opteron rendszereken futtassák a megoldást.

Mint ismeretes, a 32/64 bites X86-64 architektúrára épülő Opteron nagyobb működési órajelet, rendkívül hatékony multiprocesszoros működést, és a 64 bites üzemmódnak köszönhetően drasztikusan megnövekedő számítási teljesítményt ígér, amelyből az utóbbi az adatbázis-alapú alkalmazások futtatásakor különösen meg fog mutatkozni. Márpedig a nagy adatbázisokkal dolgozó alkalmazások igénylik is a nagy számítási teljesítményt.

A megfelelő adatbázis szoftverek elérhetősége kritikus az AMD Opteron processzorok sikeréhez az üzleti szegmensben. Az AMD azonban a jelek szerint különösebb probléma nélkül állítja maga mellé a jeletős szoftverfejlesztőket, félig máris bebiztosítva ezzel a Hammer processzorok sikerét.

- Rendkívül fontos az adatbázis alkalmazások elérhetősége, főleg egy olyan processzor esetében, amely natívan futtatja a 64 bites alkalmazásokat. Az Opteron processzoroknak is ezek az alkalmazások teremthetik meg a legnagyobb piacot. A nagyobb számítási teljesítménnyel, illetve a nagyobb tárterület megcímzésének lehetőségével az adatbázis alkalmazások teljesítménye ugrásszerűen megnő - mondta Mark Tellez, az AMD szerverekbe és munkaállomásokba szánt processzorokkal foglalkozó részlegének menedzsere.

Az IBM DB2 adatbázis szoftvere jelenleg a második legnépszerűbb a piacon, és a társaság agresszív árpolitikájának köszönhetően folyamatosan növekszik piaci részesedése.

Az AMD az IBM-mel karöltve a jövő hónapban megrendezésre kerülő LinuxWorld konferencián bemutat egy multiprocesszoros Opteron megoldást, amely 64 bites SuSE Linuxon a DB2 8-as verzióját futtatja.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!