JohnnyCage

ATI: Nem versengünk partnereinkkel

A közelmúltban olyan hírek láttak napvilágot, amelyek szerint az ATI Technologies a Sapphire Technology-n keresztül saját videókártya gyártó partnereinek állítana konkurenciát az OEM piacon.

A hírek azután terjedtek el, hogy a Hong Kong-i Sapphire folyamatosan néhány dollárral alacsonyabb áron kínálta ATI chipes grafikus kártyáit, mint a konkurencia, és ezzel számos OEM számítógépgyártó rendelését nyerte el. Egyesek azt gyanították, hogy az ATI esetlegesen részt vásárolt a Sapphire-ben, vagy valamiféle befektetés-alapú szövetséget kötött a társasággal, amelyből kifolyólag olcsóbban szállítja chipjeit a grafikus kártya gyártónak, és többi videókártya gyártó partnerével konkurál.

Ho Kwok-yuen, az ATI vezérigazgatója a híresztelésre reagálva kijelentette, hogy a társaság nem fektetett be egyik videókártya gyártóba sem, és nem is látja szükségét egy ilyen lépésnek.

A vezető szerint a hírt feltehetően egy olyan cég indította el, amely nagyobb piaci részesedést szeretett volna az ATI-alapú grafikus kártyák piacán. Az ügy mindenesetre rávilágít a folyamatosan bővülő "ATI-tábor" tagjai között egyre jobban kiéleződő konkurenciaharcra.

A kanadai székhelyű ATI Technologies tavaly vezette be nyílt platformú stratégiáját, amely szerint immár külső gyártók készíthetik a társaság processzoraira épülő grafikus kártyákat. Mivel az ATI chipjei mind árban, mind pedig képességekben versenyképesek, ráadásul a társaság partnereinek is igen kedvező feltételeket szab, a program jelentős sikert aratott, a cég piaci részesedése pedig ugrásszerűen megnőtt.

Ho szerint a társaság a Radeon chipes videókártyák 70 százalékát még mindig maga gyártja, az év végére ez az arány azonban 50 százalékra csökken.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!