JohnnyCage

Augusztus közepén jelenhet meg a Radeon 9500

A kanadai székhelyű ATI Technologies a harmadik negyedév közepére időzítette az R300-as kódnevű grafikus magra épülő Radeon 9500 chip debütálását, közölte Ho Kwok-yuen, a társaság vezérigazgatója.

Bár ugyanarra az R300-as magra épülnek, az ATI Radeon 9500-as grafikus processzorai olcsóbbak lesznek, mint a csúcsmodell Radeon 9700. A két megoldás közötti különbség elsősorban a videókártyákon implementált különböző konfigurációkban mutatkozik majd meg. Az ATI szerint a társaság augusztus közepén teszi közzé az új chip hivatalos árát.

Az elemzők szerint az ATI a Radeon 9500 kiadásával azt a jelentős, teljesítmény- és árbeli rést kívánja betölteni, amely az RV250-alapú Radeon 9000 (PRO) és Radeon 9700 megoldások között található. Mint ismeretes, a társaság korábban a Radeon 9000, Radeon 9000 PRO, és Radeon 9700 chipeket jelentette be, amelyek a különféle videókártyákon várhatóan 109, 129, illetve 399 dollár körüli áron lesznek elérhetőek. Mivel az RV250 és R300 termékvonalak közötti árkülönbség igen jelentős, mintegy 270 dollár, az ATI-nak szüksége lesz egy közbenső modellre is a 200 - 300 dollár közötti szegmensben, ahol jelenleg kiélezett konkurenciaharc folyik.

A Radeon 9500 az nVidia GeForce4 Ti 4200 közvetlen vetélytársa lesz, amely utóbbi GPU szintén a 200 - 300 dolláros árszegmenst célozza, és rendkívül jó eladási eredményeket ért el megjelenése óta. A chip értékesített mennyisége az nVidia szerint megközelíti az olcsóbb GeForce4 MX 440-ét.

Az ATI-hoz közeli hírforrások szerint a három új grafikus chip megjelenésével egyidőben a társaság levette termékpalettájáról a Radeon 8500-as chipeket. A Radeon 9500 kiadása emellett állítólag szándékosan késik, hogy a Radeon 8500 raktárkészletei könnyebben kiürüljenek.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Laci73 #15
    Gyorsított vertex- és pixelshader megjelenítés, valós idejű animációk létrehozásának támogatása, könnyített programozhatóság (a shader-ök esetében), bővített hardveres video-renderelési támogatás, számos audio fejlesztés (DirectMusic), gyorsabb multiplayer (DirectPlay). Hivatalosan még nem jelentette be a M$ (ami egy kis Xbox felé hajlással is magyarázható), megjelenés kérdőjel.
  • Ger` #11
    azt tudom, hogy tervek vannak..megjo, csak meg prototipus sincsen.. es akkor sehol se vannak, ahogy elobb mondtam :) es ha nem adjak ki szeptember-oktober kornyeken az Ati e lesz a legjobb videokartya a piacon az nv30 megjeleneseig.. szal igazam van :P
  • Lt. Stinger #8
    Az "XGPU" fejlettségét tekintve a GF3 és a GF4 közé tehető kb. félúton.
    Egyszerűen lemaradtak mint a borravaló. Amíg az nvidiás fejlesztőmérnökök az NV25el szöszmötöltek addig az ATInál már egy ideje az R300at fejlesztették.
  • Laci73 #5
    Az Ati Radeon 9500 vélhetően nagy dobás lesz: DX 9.0 és OpenGL 2.0 támogatással (ami fejlettebb rendszerű mint a GeForce4 Ti) már a nyár végén...jövő év első negyedében pedig - az Ati ígérete szerint - 200 USD alá fog esni az ára. Tavasszal én is ilyenbe fogok beruházni, még a Doom III megjelenése előtt.
    Az Nvidia pedig kivágta maga alatt a fát...(lásd a lentebb írt hozzászólásomat)
  • Laci73 #4
    Hello Zplayer!
    Az NV30 rég készen van, a késlekedés oka az Xbox-piacban keresendő. Az Nvidia ugyebár hivatalos beszállítója az Xbox konzoloknak, az NV30-al pedig pont ennek (az Nvidia számára igen jól jövedelmező) bevételi forrásnak állítana konkurenciát.
  • netrunner #2
    nekem meg még csak az volt. :)