JohnnyCage

Megmenekülhetnek a kis webrádiók

Három amerikai képviselő egy olyan törvény tervét nyújtotta be pénteken, amely a kisebb webes műsorszolgáltatókat mentesítené a működésüket bizonytalanná tévő, magas jogdíjak fizetési kötelezettsége alól.

A tervezet egy júniusi döntést követ, amely szerint az internetes rádióállomások kötelesek zeneszámonként és felhasználónként 0,07 cent licenszdíjat fizetni a lemezkiadóknak. Bár a lemezkiadók nevetségesen alacsonynak tartják a licenszdíjat, a Webcasterek, azaz webes műsorszolgáltatók szerint a díjak gyorsan elérhetik a többezer dollárt, és lehetetlenné teszik fennmaradásukat.

A "The Internet Radio Fairness Act" névre hallgató törvénytervezet jogdíjmentességet biztosítana azoknak az internetes rádióknak, amelyek éves szinten 6 millió dollárnál kevesebb bevételt termelnek. Ebbe a kategóriába a legtöbb olyan internetes rádió beletartozna, amely mögött nem áll egy nagyobb internetes vagy műsorszolgáltató társaság.

"A kisebb webrádió csatornák a közelmúltbeli döntés következtében igazságtalanul nagy terhet kénytelenek elviselni, és amíg a törvény változatlan formában marad, sorra fogjuk elveszíteni ezeket a hasznos szolgáltatásokat" - mondta Jay Inslee washingtoni képviselő, aki az új tervezet három támogatójának egyike.

Az internetes műsorszolgáltatások után fizetendő jogdíjakkal kapcsolatos döntés megszületését követően pánikhangulat lett úrrá a webrádiók körében. A döntés óta eltelt hozzávetőleg egy hónapban többszáz szolgáltató állította le műsorát, vagy változtatta meg azt jelentős mértékben, és még több webrádió készül hasonlóképp cselekedni a kezdő jodíjfizetés október 1-jében meghatározott határideje előtt.

A Jay Inslee, Rick Boucher, és George Nethercutt képviselők által támogatott tövényjavaslat a kisebb webrádiók licenszdíj fizetési mentessége mellett számos egyéb ponton modosítaná a jelenlegi törvényt. Ilyen például a fizetendő jogdíj meghatározásának módja is.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • gz8 #2
    Amúgy szerfelett örülök, hogy győzött a józan ész!
  • gz8 #1
    Azt írja: "Bár a lemezkiadók nevetségesen alacsonynak tartják a licenszdíjat, a Webcasterek, azaz webes műsorszolgáltatók szerint a díjak gyorsan elérhetik a többezer dollárt, és lehetetlenné teszik fennmaradásukat."

    Ezeknek a (saját cenzúra következik két soron keresztül)

    lemezkiadóknak hány réteg bőr van a képükön? Az ilyeneknek egy 40 mW-os CD-író optikával világítanék a szemükbe, hogy megnézzem, milyen sötét van odabenn...
    Pénzéhes ordas banda!