JohnnyCage

A Real is támogatja az Ogg Vorbis formátumot

A szabadforrású, ingyenes MP3 alternatíva kifejlesztői jelentős sikerként könyvelhetik el a digitális médiával foglalkozó társaság támogatását, amely jelentős mérföldkő lehet a technológia elterjedésében.

A RealNetworks már korábban közölte, hogy a jövőben nagy figyelmet kíván szentelni a szabadforrású megoldásoknak. Ezzel egyhangban van a társaság napokban tett bejelentése is, amely szerint támogatni fogja a Xiph.org Foundation alapítvány Ogg Vorbis formátumát és audió codec-ét. A technológia belekerül abba a Helix médiaszerverbe, amelyről a társaság a napokban rántotta le a leplet.

Mindez azt fogja jelenteni, hogy a felhasználók minden kiegészítő letöltése nélkül le tudják majd játszani az Ogg Vorbis formátumú audiófájlokat RealPlayer és RealOne Player lejátszójukkal, a tartalomszolgáltatók pedig Ogg Vorbis formátumú fájlokat is elérhetővé tehetnek a Helix Universal Server szoftverrel.

A RealNetworks szerint a társaság RealOne Player és RealPlayer megoldásainak 285 millió regisztrált felhasználója van.

"A lehetőség, hogy a RealNetworks technológiájával eljuttassuk formátumunkat az emberekhez, óriási jelentőséggel bír" - mondta Emmett Plant, a Xiph elnöke. "Talán még ennél is fontosabb azonban, hogy a RealNetworks a szabadforrású megoldások felé nyit, amely a Helix jövőjével kapcsolatban is igen jó jel" - tette hozzá Plant.

Mint arról korábban már beszámoltunk, a Xiph az elmúlt héten adta ki az Ogg Vorbis 1.0-ás verzióját.

A szabadforrású közösség egyébként üdvözölte a híreket, a szakértők pedig úgy vélik, a mostani lépés nem csak a formátum szempontjából lényeges, hanem a szabadforrású szoftverek elterjedésében is fontos szereppel bírhat.

"A tény, hogy majdnem minden felhasználó automatikusan felhasználhatja az Ogg Vorbis technológiát azt jelenti, hogy van egy ingyenes és szabad formátum, amely mindenki számára elérhető" - mondta Bruce Perens, az Open Source Initiative társalapítója. "Az MP3 körüli, licenszdíjakkal kapcsolatos kérdések miatt hosszútávon csökkenhet az MP3 népszerűsége."

A RealNetworks és a Xiph tervei szerint a közeljövőben Ogg Vorbis plug-in kiegészítők jelennek meg a RealOne Player, és Helix Universal Server megoldásokhoz. Pontos megjelenési határidő - tekintettel az együttműködés kezdeti fázisára - egyelőre nincs.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Yfel #4
    Nem hiszem, de szerintem a szoftverfejlesztő cégeknek ez kicsit nagyobb probléma :)
  • Yfel #2
    Ráadásul nekem és másoknak is szétcseszi a Windowsát ez a "jó kis" RealPlayer ha felteszem :(

    Teljesen igazad van, ez lehet az oka, hogy folyamatosan piacrészesedést vesztenek... az emberek kezdenek rájönni, hogy sokkal jobb programok is vannak amiket még le is lehet szedni a gépről ha mégsem tetszenek :)

    A másik pedig az install programja... ha nem custom install-t csinálsz akkor még álmodban is realplayer szimbólumokat fogsz látni :)