JohnnyCage

Csökken a középkategóriás videókártyák ára

Az ATI Technologies új grafikus processzorainak, illetve az nVidia nForce2 chipkészletének megjelenése miatt a középkategóriás videókártyák ára jelentős esésnek indult a közelmúltban.

A középkategóriás grafikus kártyák ára a harmaik negyedév elejétől jelentős esésnek indult, mivel a gyártók és forgalmazók az új megoldások megjelenése előtt szeretnének minél hamarabb megszabadulni a korábbi megoldásokból felhalmozott raktárkészletektől.

A forgalmazók szerint az nVidia már az első negyedév legvégén megkezdte raktárkészleteinek csökkentését, illetve árainak korrigálását, amellyel a társaság a rivális ATI Technologies Radeon 9000, 9000 PRO, és 9700 megoldásainak debütálására készült fel. Mindennek eredményeképp az nVidia-alapú grafikus kártyák ára viszonylag stabil maradt az ATI megoldásaihoz képest.

ATI Radeon 9000 PRO

Ami az nVidia chipes videókártyákat illeti, a GeForce4 MX-alapú megoldások ára mintegy 10 százalékot esett az elmúlt hetekben. A GeForce4 Ti széria ára viszonylag változatlan maradt, az egyes megoldások iránt mutatkozó kereslet viszont jelentősen eltér. Amíg a GeForce4 Ti 4200 teljes piaci sikert aratott, a Ti 4400 és Ti 4600 változatok -elsősorban magas áruk miatt- nem fogynak igazán jól.

Az ATI korábbi megoldásainak az nVidia termékekhez képest gyorsabban csökken az ára, aki elsősorban az utóbbi cég stratégiájának tudható be. A forgalmazók szerint a Radeon 7500 és 8500 sorozatok ára több, mint 10 százalékkal csökkent július eleje óta.

Ipari hírforrások szerint a Radeon 9000 és 9000 PRO megoldások megjelenésével a Radeon 8500 hamarosan eltűnik a piacról. A rendkívül jó eladási eredményeket produkáló Radeon 7500 kártyák jóval tovább fogalomban maradhatnak.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Zombye #1
    Persze, hogy kevesebben vesznek TI4400-ast, meg TI4600-ast, he egy TI4200-ast kis szerencsével akár 4600-os szintre is fel lehet húzni. Személy szerint én most ATI-t vennék a GEF2MX-em helyett, remélhetőleg a 9000-esnek jó prájsza lessz, akkor ő fog a gépembe ugrani.