Franczy

Bajban az amerikai internetes rádiók

A legfrissebb híradások arról szólnak, hogy az a kereskedelmi rádió, mely az Egyesült Államokban elsőként "lőtte fel" a műsorát az internetre, most a számára elviselhetetlenné vált licencdíjak miatt arra kényszerült, hogy beszüntesse internetes adását. A Watsonville-i (Kalifornia) székhelyű KPIG rádió tehát mostantól kezdve az interneten keresztül már nem hallgatható. A rádióállomás vezetői a kényszerű döntést a cyber társadalom szégyenének nevezték, és elmondták, hogy abban reménykednek, hogy az internetes közvetítést csak ideiglenesen kell szüneteltetniük, és amennyiben a feltételek adottak lesznek, a KPIG rádió a normál sugárzás mellett az interneten is tovább sugározhatja majd műsorait. A rádió munkatársai hangsúlyozták, hogy a KPIG honlapja továbbra is él és virul, így a rádió rajongói ezentúl is letölthetnek majd egyes, a rádió stúdiójában készített műsorokat, valamint a rádió továbbra is real-time módon közli a lejátszandó zenei felvételek listáját.

Bill Goldsmith, a KPIG internetes tanácsadója az üggyel kapcsolatban elmondta, hogy a rádiónak havonta több mint 3000 dollárt kellett fizetnie az internetes adás licencjogaiért, mely összeget a KPIG egyszerűen nem tud kigazdálkodni, ennek pedig egyenes következménye az internetes adás beszüntetése. "Egyszerűen nevetséges, hogy a különböző licencdíjak fejében mekkora összegekkel terhelik le az interneten is sugárzó rádiókat. Véleményem szerint manapság nem sok olyan internetes rádió létezik, mely hosszú távon képes lenne ezen mindenképpen eltúlzott licencdíjak fizetésére, vagyis szerintem e tekintetben a KPIG koránt sincs egyedül" - nyilatkozta az üggyel kapcsolatban Goldsmith, majd hozzátette, hogy továbbra sem adja fel a reményt azzal kapcsolatban, hogy a rádió hamarosan meg tud egyezni a licencek tulajdonosaival, és harminc napon belül újra tudja indítani internetes közvetítéseit.

A KPIG rádió internetes sugárzása szüneteltetése hátterében az a határozat áll, melyet a szerzői jogdíjakkal foglalkozó amerikai szabályozó testületek idén júniusban fogadtak el, és amely kimondja, hogy az interneten keresztül működő rádióknak minden egyes lejátszott zenei felvételért hallgatónként 0,07 centet kell fizetniük. Habár ez a 0,07 centes összeg fele akkora, mint amekkora összeget az amerikai hanglemez kiadók eredetileg el szerettek volna érni, még mindig túl nagy ahhoz, hogy az internetes rádiók többsége gond nélkül ki tudná fizetni.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • [CaveMaN] #5
    Majdnem jól mondod, több kárt okoznak maguknak, mint amennyit bárki is tudna nekik :>
  • Tompi #1
    NA! Hetfon reggel mar sikerult is a szerzoi jogvedoknek felhuznia az agyamat.
    Remelem belefulladnak a sajat levukbe...