Franczy

Transmeta: nagy veszteség és jelentős elbocsátások

A különböző rendkívül alacsony fogyasztású mikroprocesszorairól ismert Transmeta képviselői a napokban bejelentették, hogy a cég veszteségeinek növekedése arra kényszeríti a Transmeta vezetőségét, hogy a közeljövőben mintegy 40 százalékos munkaerő leépítésre kerítsen sort, melynek keretein belül körülbelül 200 Transmeta alkalmazott fog utcára kerülni. A Santa Clara-i (Kalifornia) székhelyű chipgyártó munkatársai a bejelentés kapcsán beszámoltak arról, hogy a Transmeta a június végével zárult üzleti negyedévben közel 25,2 millió dolláros veszteséget regisztrált, ami részvényenként 19 centes veszteséget jelent. A Transmeta forgalma egyébként ezen negyedévben mindössze 7,5 millió dollár volt. Összehasonlításképp a Transmeta a tavalyi év hasonló időszakában még 10,5 millió dolláros forgalmat volt képes lebonyolítani, igaz a cég vesztesége már ekkor is mintegy 17,8 millió dollár volt, ami részvényenként 14 centes veszteséget jelentett.

Szakértők szerint a Transmeta idei év második negyedévében, valamint a tavalyi év második negyedévében nyújtott teljesítménye között éles különbség van. Míg a chipgyártó egy évvel ezelőtt még rendkívül optimista volt azzal kapcsolatban, hogy egyre több számítógépgyártó jelentkezik majd vevőként a cég processzoraira, és akkoriban még a cég eladási mutatói is kedvezőbbek voltak, addig a Transmeta az elmúlt hónapokban egyrészt kevés processzort adott el, másrészt már a jövővel kapcsolatosan sem olyan túl optimista.

Mint ismeretes, a cég hordozható számítógépekbe szánt, Crusoe névre keresztelt processzorai arról híresek, hogy jelentősen kevesebbet fogyasztanak és jóval kisebb a hőtermelésük az úgymond hagyományos PC processzoroknál. A Transmeta egy évvel ezelőtt még nagyon komoly reményeket fűzött Crusoe processzoraihoz, azonban az azóta eltelt időkben számos olyan negatív tényező játszott közre, mely alaposan lelohasztotta a Crusoe reményeit. Ezzel kapcsolatban szólnunk kell arról, hogy a chipgyártó új processzorainak megjelenését több alkalommal is kénytelen volt elhalasztani, ezenkívül pedig ugyancsak komoly nehézségeket jelentett a Transmeta számára az általános gazdasági lassulással, valamint az egyre erősebb konkurenciával történő szembenézés.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!