JohnnyCage

Jelentős áremelkedés a DDR333 chipek piacán

Mivel a chipóriás Intel már októberben ki kívánja adni DDR333-SDRAM -alapú Pentium 4 chipkészleteit, a PC gyártók, illetve a DRAM forgalmazók megrohanták a memóriagyártókat, jelentős áremelkedést gerjesztve ezzel.

A PC gyártók és DRAM forgalmazók által keresett 256 Mbites DDR333-SDRAM-ok nagykereskedelmi darabára 7,50 környékére emelkedett, ami jóval magasabb a jelenleg általánosnak számító 256 Mbites DDR266-SDRAM változatokhoz képest. A vezető számítógépgyártók eredetileg csak a nagyedik negyedévben terveztek átállni a DDR333 memória technológiára, az i845PE és i845GE chipkészletek októberi megjelenése azonban felborította ezeket a terveket.

A vártnál valamivel korábbi megjelenés azt jelenti, hogy a társaságoknak még a harmadik negyedév végén el kell kezdeniük az Intel chipkészletes, DDR333-alapú megoldások építését. Mivel a DDR333-SDRAM memóriák, különösen a nagyobb tárolókapacitású 256 Mbites változatok gyártókapacitása egyelőre meglehetősen szűkös, a PC gyártók, illetve a nagyobb DRAM forgalmazók minél hamarabb biztosítani szeretnék készleteiket. Ez pedig a kereslet ugrásszerű megnövekedéséhez, illetve hirtelen áremelkedéshez vezetett.

Bár a tajvani VIA Technologies és Silicon Integrated Systems (SiS) cégek már forgalmaznak DDR333-alapú chipkészleteket, a szakértők szerint a technológia csak akkor válthatja majd fel a jelenleg általánosnak számító DDR266-ot, ha az Intel DDR333 támogatású megoldásai is megjelennek.

256 Mbites DDR333-SDRAM-ot a vezető gyártók közül jelenleg egyébként csak a Samsung Electronics, illetve Winbond Technologies cégek gyártanak 130, illetőleg 160 nanométeres csíkszélességű technológiával. A két társaság viszonylag jó, 80, illetve 50-60 százalékos hozammal rendelkezik az új chipek gyártósorain, a kapacitás egyelőre azonban így sem elegendő, ami áremelkedéshez vezetett.

Az alaplapgyártók egyébként már megkapták az első i845PE és i845GE chipkészleteket, sőt már az új alaplapok mintapéldányai is elkészültek.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!