Franczy

Hiány a GeForce4 Ti 4200-as alkatrészek piacán

Ahogy az várható volt, az Nvidia GeForce4 Ti 4200-as grafikuskártyák az elmúlt napokban-hetekben óriási népszerűségre tettek szert, ami korántsem meglepő, hiszen ezen grafikus megoldások ára sok esetben alig magasabb a korábbi best-seller GeForce3 Ti 200-as videokártyák áránál. Ez az óriási népszerűség egészen odáig vezetett, hogy a GeForce4 Ti 4200-as grafikus megoldások passzív alkatrészei szépen lassan hiánycikkekké váltak. Különböző források szerint ez a hiány szerencsére nem lesz tartós, és ha minden jól megy, akkor már július folyamán javulni fog a helyzet.

A grafikuskártyák gyártásával foglalkozó cégek szerint a hiány kialakulásának fő oka az, hogy a GeForce4 Ti 4200-as kártyákon használatos alkatrészek specifikációi különböznek a jóval drágább GeForce4 Ti 4400-as, illetve GeForce4 Ti 4600-as kártyák alkatrészeinek specifikációitól. Konkrét példát tekintve, a GeForce4 Ti 4200 típusjelzésű videokártyákon nem olyan high-end kategóriás FCPGA (flip-chip plastic grid array) tokozású DDR (Double Data Rate) memóriákat használnak, mint a GeForce4 Ti 4400-as, illetve GeForce4 Ti 4600-as grafikus megoldások esetében.

Mint ismeretes, az Nvidia idén év elején bemutatkozott NV25-ös (GeForce4 Ti) termékcsaládjának legkésőbb debütált tagja a rendkívül költséghatékony GeForce4 Ti 4200 volt. Az Nvidia ezen grafikus megoldása azért késett a többi GeForce4 Ti kártyához képest, mert az Nvidia nem akart közte és a piacról szépen lassan kivonuló GeForce3 Ti 500 között házon belüli versenyt kialakítani, most azonban a GeForce3 Ti 500 háttérbe szorulását követően megnyílt az út a legolcsóbb NV25-ös grafikus megoldások előtt. Az általában nagyon jól tuningolható GeForce4 Ti 4200 népszerűségéről sok mindent elárul, hogy a grafikuskártyák gyártásával foglalkozó cégek NV25-ös gyártókapacitásának mintegy 60 százalékát ezen grafikus megoldások teszik ki, ráadásul az előrejelzések azt mutatják, hogy a GeForce4 Ti 4200 népszerűsége tovább növekszik, és őszig egészen biztosan nem is fog csökkenni. Ahogy arról korábban beszámoltunk, az Nvidia az idei ősz folyamán várhatóan tucatnyi újdonsággal rukkol majd elő, azonban ezen új termékekről jelen pillanatban lényegében még semmit sem lehet tudni.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)