JohnnyCage

A zenelejátszók is gyanúba keveredtek

Az Európai Unió számos egyéb szoftver mellett a közelmúltban a zene-, illetve médialejátszókat is nagyító alá vette. A szabályzóbizottság szakértői elsősorban azt vizsgálják, miként kezelik a szoftverek a felhasználók személyes adatait.

Az Európai Unió, amelynek meglehetősen szigorú adatvédelmi törvényei vannak hatályban, igyekszik kiszűrni azokat a szoftvereket, amelyek nem megfelelő módon kezelik a felhasználók személyes, adott esetben bizalmas információit. Az utóbbi időben sajnos egyre több olyan szoftver fedezhető fel, amely a felhasználó tudta nélkül gyűjt személyes információkat, illetve a megadott adatokat nem megfelelően kezeli.

Az EU adatvédelmi csoportja rengeteg akadályba ütközött a felhasználók tudta nélkül személyes információkat gyűjtő szoftverek vizsgálata során. A szakértők erőfeszítése azonban eredményre vezetett, és a vizsgálat a közelmúltban már a zenelejátszó szoftverekre is kiterjedt.

Az unió adatvédelmi irányelvei természetesen azokra az információkra is érvényesek, amelyeket úgynevezett "spyware" kémprogramokkal gyűjtenek a társaságok. A spyware-ek olyan apró programok, amelyek egy-egy nagyobb szoftver telepítése során, kerülnek a felhasználó számítógépére, és annak tudta nélkül figyelik tevékenységét, illetve információt gyűjtenek róla.

Ami a médialejátszókat illeti, a legáltalánosabb szoftvereket a Microsoft és RealNetworks cégek készítik. A RealNetworks a napokban megújította szerződését a Gracenote-tal, amely utóbbi társaság szoftvere információt nyújt a felhasználónak az általa hallgatott zene CD-ről. A társaság által kezelt információk a felhasználó tudta nélkül, könnyedén összegyűjthetők marketing célokra.

A RealNetworks szóvivőnője szerint a társaságot az EU ezidáig nem kereste meg az ügyben, és a kérdéses szoftver egyébként sem köti az információkat az egyes felhasználókhoz. "Teljesen nyíltak vagyunk adatvédelmi irányelveinket illetően" - mondta Erika Shaffer, aki hozzátette, hogy a felhasználók letilthatják a Gracenote szolgáltatásának használatát. "Boldogan működünk együtt minden olyan szervezettel, amely az adatvédelmi irányelvek betartását vizsgálja."

Mint egyes képviselők nyilatkozatából kiderült, az EU elsősorban az unión kívüli weboldalak, illetve társaságok miatt aggódnak, mivel az EU-n kívül számos országban laza adatvédelmi törvények vannak hatályban. Mint a közelmúltban fény derült rá, az Európai Bizottság többek között kilátásba helyezte a Microsoft-féle Passport szolgáltatás vizsgálatát is.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • Supergamer_real #7
  Egyre inkabb igaz, hogy csak fakirok hasznalnak windowst netezesre.Csak tudnam hol a bubanatban taroljak azt a rohadsok logot.

  Valszeg azert olyan draga az XP mert minden leutott billentyut logol es kuldi redmondba es az MSnek mar nem telik vinyora.
 • zer0 #6
  Regebben en is "feltem" a virusoktol es a kemkedestol amig Windows-t hasznaltam. Mar egy jo ideje csak jatekra hasznalom a Win-t, minden masra Linuxot.... egyre inkabb kezd valosagga valnni a sok "Science Fiction", miszerint az informacio birtoklasa a legnagyobb hatalom.
 • Tompi #5
  Nagyon igazuk van!
  Minden boldog, boldogtalan kis SW (a winampon keresztul a kepernyovedoig) csatlakozni akar a net-re! Es halvany lila gozunk sincsen arrol, hogy milyen adatokat is kuldd a progi? Nem is latjuk! Neha szol, hogy mar van 1 ujabb verzio toltsem le! De ezt honnan tudja? Az engedelyem nelkul kolbaszolt a kis szemet!
  Tuzfal rulez!

  Braindance: Ez nem olyan vicces, ahogy latod! Hiszen a kedvenc mp3-lejatszod, akar siman elkuldheti a privat levelezeesedet akarkinek! Vagy csak azt kuldi el, hogy milyen zeneket hallgatsz, aztan, meg naponta kapsz mail-t, hogy vedd meg ennek az eloadonak a legujabb albumat. Es ami poen, hogy a reklam pont rad lesz meretezve!
 • braindance #3
  Teljesen kiszolgáltatottnak érzem magam, lehet hogy Mr. Gates éppen a logokat nézegeti, és meglátta hogy Fürgerókalábakat hallgattam tegnap hajnalban.

  Azért ennyire megsérteni valakinek a személyiségi jogait.
  Mindjárt hívom az ügyvédem!
 • Laci73 #1
  Már hozzá se merek szólni...