JohnnyCage

Június eleje újabb DRAM árcsökkenést hozott

A DRAMeXchange adatai szerint június első néhány napja 25 százalékos csökkenést hozott a szerződéses DRAM árak körében, ez pedig jóval súlyosabb visszaesés, mint amire az elemzők számítottak.

A 128 Mbites SDRAM memóriachipek szerződéses darabára jelenleg 3 dollár körül mozog, és a 256 Mbites változatok ára is alig éri el a 6 dolláros szintet. Ami a közeljövőbeli változásokat illeti, a DRAM modulgyártók szerint a chipek ára tovább fog csökkenni.

A szakértők szerint jelenleg nincs olyan tényező a piacon, amely elég erőteljes lenne a DRAM-ok iránti kereslet számottevő növekedéséhez, ráadásul az amerikai gazdaság helyzete továbbra is bizonytalan. Mivel azonban a gyártók nem tudják mérsékelni a chipekből előállított mennyiséget, az egyetlen mód a felhalmozódó raktárkészletek kiürítésére az árak további csökkentése.

Bár május utolsó hete némi fellendülést hozott a DRAM piacon, a nagykereskedelmi szegmensben uralkodó rendkívül alacsony árak a szerződéses árakat is tovább csökkentették. A szerződéses árak zuhanása ugyanakkor arra késztette a DRAM modulgyártókat, hogy egyszerre csak minimális mennyiségű chipet rendeljenek, tovább csökkentve ezzel a keresletet.

A DRAMeXchange adatai szerint június első hetében a 128 Mbites DDR, illetve hagyományos SDRAM memóriachipek szerződéses darabára 3 dollárra süllyedt, de egyes gyártók esetében ez az ár akár 2,50 dollár is lehet. A 256 Mbites SDR/DDR SDRAM chipek ára 5,50 - 6 dollár között mozog. Mindez 26 - 27 százalékos árzuhanást jelent alig egy-két hét alatt.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Laci73 #7
    Szerintem az elkövetkező egy-másfél hónapban igazán jó vételnek ígérkezik egy-két darab 256Mb-os modul.
  • KIP #5
    éppen idje már hogy visszajöjjenek az alacsony RAM árak...memóriát a népnek, hogy ne swappeljen:-)LOL
  • Bekomman #1
    Lassan oda jutunk hogy veszek memóriát.