Franczy

Jelentős elbocsátások a Hewlett-Packardnál

Carly Fiorina, a Hewlett-Packard elnök-vezérigazgatója kedden immár hivatalosan is bejelentette, hogy a Hewlett-Packard két menetben mintegy tizenötezer alkalmazottjától kíván megszabadulni a közeljövőben. Az első elbocsátási időszak idén november 1-ig fog tartani, mely időpontig közel tízezer Hewlett-Packard munkatárs kerül utcára, ezt követően pedig 2003-ban a második elbocsátási hullám keretein belül újabb ötezer dolgozójától szabadul meg a cég.

Fiorina minderről azon a bostoni Hewlett-Packard gyűlésen beszélt, mely a Hewlett-Packard Compaq Computerrel nemrégiben történt egyesülése óta az első komolyabb Hewlett-Packard összejövetel. Fiorina elmondta, hogy az említett elbocsátásokra az eredetileg tervezettnél korábban kerül majd sor, ugyanis meglátása szerint a Hewlett-Packardnak annál jobb, minél előbb szabadul meg a feleslegessé vált munkaerőtől. Fiorina szerint egyébként a tervezettnél korábban és gyorsabban végrehajtandó elbocsátásokat végső soron a cég munkatársai is jobban fogadják majd, ugyanis ily módon viszonylag rövid ideig tart majd a bizonytalanság és a stressz azzal kapcsolatban, hogy kit és mikor bocsátanak majd el a cégtől. A Hewlett-Packard a mintegy tizenötezer elbocsátandó alkalmazott nagy részét megpróbálja úgymond önkéntes módon távozásra bírni, vagyis a cég vezetősége az idősebbeknek felajánlja az idő előtti nyugdíjazás lehetőségét.


Fiorina az említett gyűlésen többek közt arról is beszámolt, hogy a Hewlett-Packard és a Compaq Computer egy cégbe történő integrálása a legnagyobb rendben folyik, valamint utalta arra, hogy cége a fúziót követően még a személyi változásokat leszámítva is mintegy 2,5 milliárd dollárt takaríthat meg. Fiorina elmondta, hogy a Hewlett-Packardnál a jövőben minden korábbinál nagyobb hangsúlyt kell fektetni a működési költségek csökkentésére, ugyanis véleménye szerint a Hewlett-Packard csak ily módon lesz képes előrelépni, ellenkező esetben pedig elkerülhetetlen lenne a stagnálás, vagy esetleg a visszaesés. Az összejövetelen ezenkívül az is kiderült, hogy a Hewlett-Packard vezetősége abban bízik, hogy 2003-ban 4-6, majd ezt követően 2004-ben 7-9 százalékkal fog nőni a cég bevétele.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Kalpy #8
    A baloldali az Elnök-Vezérigazgató Carly Fiorina.
    Nem hiszem, hogy kirugnák.
    És ha igen, akkor is így fog vigyorogni, mert több pénzt fog kapni azért, hogy kirugják mint a én meg a Te fizetésed az életünk végig.
  • Tompi #6
    Kulonben is megneznem ennek a 2 HP-s tagnak (a kepen) az arcat, amikor megkapjak a felmondoleveluket... Akkor hogy fognak vigyorogni :))))
  • Tompi #5
    Ez nem igy van! A HP nem a csodtol akar megmenekulni! A dolgozok bere egy ilyen meretu cegnel joval kisebb hanyadat teszi ki a kiadasoknak, mint egy hazai kisebb cegnel...
    Nem arrol van szo, hogy jotekonysagi szervezet-e vagy sem, hanem arrol, hogy a nagy multi ceg elfelejti, hogy nem o tesz szivesseget, hogy alkalmazza az embereket, hanem a dolgozoknak koszonhet mindent. Erre ugy banik az emberekkel, mintha targyak lennenek.(erre is utal az emberi eroforras kif.)
    Es ezt nem 'csak' a HP-re ertem, hanem igaz minden nagyobb valalatra!
    Kepzelem mekkora lehet a moral most a munkasok koreben...
  • Tompi #3
    Kiraly dolog a multik alltal iranyitott kapitalizmus! Azert kirugnak 15ezer embert, hogy nagyobb legyen a ceg bevetele!
    Hany % bevetelnovekedes kell ahhoz, hogy a sajat anyjukat megoljek??
    De semmi gond! Magyarorszag is erre tart! Ez a kituzott idea! Ez Amerika!
    Aztan ne csodalkozzunk, ha par ev mulva munkanelkuliek leszunk, mert a cegunk novelni akarta a profitjat 2%-al! :(((
  • Bekomman #1
    Erre kellett a kompakkal az esküvő.