JohnnyCage

Kelendőek az ATI integrált chipkészletei

Különösen az AMD vonalon. A társaság az elmúlt hetekben jelentős megrendeléseket szerzett a megoldásokra a vezető PC és notebook gyártóktól.

Az Intel saját chipkészletei által megvalósított igen erős konkurencia ellenére az ATI Technologies a közelmúltban igen jó eredményeket ért el integrált alaplapi chipkészleteinek értékesítésében. A társaság olyan óriáscégektől nyert rendelést a megoldásokra, mint a Quanta Computer, az Arima Computer, az ASUStek Computer, és a Micro-Star International (MSI).

A hírek szerint az ATI az első sikereket a notebook szegmensben aratta, ahol egyébként a társaság grafikus chipjei is igen népszerűek. A társaság chipkészletei a hírek szerint hamarosan az egyik legnagyobb amerikai PC gyártó hordozható számítógépeiben is megtalálhatók lesznek. Az egyelőre meg nem nevezett PC gyártó számára a tajvani Quanta Computer és Arima Computer cégek fogják szállítani az ATI chipkészleteire épülő notebookokat.

Június elejétől augusztus végéig a két tajvani cég mintegy 200 ezer ATI chipkészletes notebookot szállít le a megrendelőnek, amelyek döntő többsége AMD Athlon processzort, és Radeon IGP 320M chipkészletet fog tartalmazni.

Az ATI grafikus processzorait az nVidia-val fennálló partnerkapcsolata miatt számos társaság egyelőre nem alkalmazza. Más a helyzet azonban az ATI asztali gépekbe szánt chipkészleteivel, különösen a Pentium 4 vonalon, ahol egyelőre nem érhető el nVidia megoldás. Jelenleg az ASUStek, MSI, Gigabyte, FIC, Lite-ON, Wistron, CP Technology, és Sapphire Technology cégek rendelkeznek Radeon IGP 340-alapú alaplap prototípusokkal. Számos ilyen megoldás egyébként a Computex-en fog debütálni.

Az ATI Technologies, amely alaplapi chipkészleteit elsősorban az OEM számítógépgyártóknak szánja, az Intel és SiS chipkészletek ára között pozícionálta saját megoldásait. Az olcsó Intel megoldások megjelenésével azonban fokozódó nyomás nehezedik a társaságra. A cég vezetői egyébként elismerték, hogy elvesztettek néhány potenciális megrendelőt az Intel agresszív árpolitikája miatt.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!