Franczy

A Dell felveszi a harcot az e-hulladékkal

A világ számítógépgyártó cégeinek élvonalába tartozó Dell Computer képviselői pénteken bejelentették, hogy a Dell Computer számítógép újrafeldolgozási projektet indít, mely arra lesz hivatott, hogy a felhasználók elavult asztali számítógépeit és notebookjait újrahasznosítsa. A különböző alapdíjakkal operáló projekt várhatóan idén szeptemberben vagy októberben veszi kezdetét, vagyis a Dell Computer ősztől kezdve áll készen a felhasználók régi számítógépeinek átvételére, majd azok újrafeldolgozására. Az üggyel kapcsolatban mindenképpen említésre méltó, hogy a Dell Computer nemcsak Dell gyártmányú elavult számítógépeket fogad majd a projekt keretein belül, hanem lényegében bármely gyártó bármely termékét át fogja venni.

Szakértők szerint a számítógép újrahasznosítási projekt révén a Dell Computer szép gesztust tett a környezetvédők számára, akik egyébként immár huzamosabb ideje folyamatosan felhívják az emberek figyelmét arra, hogy az úgynevezett e-hulladék, vagyis elektromos hulladék milyen komoly veszélyt jelent a környezetre, valamint arra, hogy az ebben a piaci szegmensben érdekelt cégeknek mielőbb lépniük kellene valamit az ügyben. A környezetvédők szerint az elhasznált és elöregedett asztali számítógépeket, notebookokat, televíziós készülékeket, mobiltelefonokat és minden egyéb olyan eszközt, mely manapság gyorsan elavul és rövid idő alatt kidobásra ítéltetik, megfelelő módon kell kezelni, és ezen eszközök újrahasznosításáról mindenképpen gondoskodni kell. Az amerikai Környezetvédelmi Hivatal legfrissebb jelentései szerint egyébként az Egyesült Államokban évente mintegy 220 millió tonna e-hulladék keletkezik, emellett pedig az országban évente mintegy 20 millió személyi számítógép avul el és kerül lényegében a szemétbe.

A Dell Computer tehát meghallgatta a környezetvédők kéréseit, és hamarosan beindítja azon számítógép újrahasznosítási projektjét, melyhez hasonlót az elmúlt másfél évben többek közt a Hewlett-Packard és az IBM Corporation is útjára indított. Szakértők szerint mindenképpen örvendetes, hogy a számítógépgyártó cégek ilyen kezdeményezéseket indítanak, azonban ezek mit sem érnek abban az esetben, ha a felhasználók nem, vagy csak nagyon korlátozott számban vesznek részt bennük.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!