Franczy

Életükért küzdenek a kis internetes rádiók

Szerdán több száz internetes rádió felfüggeszti működését tiltakozásul az ellen az amerikai törvénytervezet ellen, mely különböző mértékű anyagi terheket róna ezekre az újgenerációs rádióadókra. A független intrenetes rádiók egész pontosan az ellen a tervezet ellen kívánnak tiltakozni ily módon, melyet az Egyesült Államok Szerzői Jogi Irodája alá tartozó CARP (Copyright Arbitration Royalty Panel) nevű szervezet állított össze, és amely tervezet az internetes rádióállomások élő adásait hallgatónként 0,14 centtel, zeneszámonként pedig 0,07 centtel adóztatná meg. Szakértők szerint ezen új anyagi terhek a komoly anyagi háttérrel rendelkező, nagyobb internetes rádiókat vélhetően nem viszik majd csődbe, azonban a kisebb online rádióknak a törvénytervezet életbe lépését követően több jogdíjat kellene fizetniük, mint amennyi az összbevételük. Magyarul ezen újfajta díjak bevezetése nagy valószínűséggel azt eredményezné, hogy a nagyobb internetes rádiók a kisebb rádióállomások piacról történő kihullásának következtében szépen lassan monopolhelyzetbe kerülnének.

Az internetes rádióadókra kiszabandó különböző jogdíjak kapcsán immár hosszú hónapok óta folynak a viták az Egyesült Államokban, azonban elmondható, hogy a vitapartnerek álláspontjai jelen pillanatban is elég távol vannak egymástól. Értelemszerűen a hanglemezkiadókat és jogvédő szervezeteket felsorakoztató oldal folyamatosan azon van, hogy az online rádiókat a lehető legnagyobb jogdíjak befizetésével sújtsák, ezzel szemben pedig a netes rádiók nem tehetnek mást, mint hogy tiltakoznak. Érdekesség, hogy a hanglemezkiadók nemrégiben még százszor akkora jogdíjakat akartak fizettetni lejátszott zeneszámonként, mint amekkora díjakkal a nagyobb cégek (America Online, MTV, RealNetworks) által működtetett internetes rádióadók még kiegyeztek volna. Tény, hogy ehhez képest az utóbbi napokban-hetekben mindenképpen előrelépés történt, és egyesek a CARP által nemrégiben beterjesztett törvénytervezetre már mint egy köztes megoldásra tekintenek, azonban ez a tervezet a kisebb internetes rádiók számára leginkább a halálos ítélettel egyenértékű.

A CARP által előterjesztett, és sokak által vitatott tervezettel kapcsolatban várhatóan május 21-én születik majd végleges döntés. A kisebb online rádiók a tervezet ellen most oly módon kívánnak tiltakozni, hogy szerdán huszonnégy órán keresztül felfüggesztik működésüket. "A némaság napja" elnevezésű kezdeményezésben részt vesz többek közt a SomaFM, az Ultimate-80s, a Choice Radio és a Village Voice Radio.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • b #4
    hajrá apukám kukaca! :)
  • gz8 #2
    www.radioparadise.com

    Veletek vagyunk!
  • CSOCSO #1
    http://www.1groove.com/

    aki komoly zenét akar hallgatni!