JohnnyCage

Visszafogottan adta át helyét Jerry Sanders

W.J. Sanders III a napokban egy meglehetősen szerény esemény keretében adta át vezérigazgatói székét Hector D. Ruiznak. Az AMD egykori vezérigazgatója azonban nem hagyja el a társaságot.

Az AMD éves részvényesi gyűlésének hangneme minden bizonnyal annak a ténynek megfelelően alakult ki, hogy Sanders nem vonul nyugdíjba, és továbbra is aktív szerepet fog betölteni a társaság vezetésében. "33 év után átadom vezérigazgatói pozíciómat, de a változást én egy újabb lépésnek tartom, és nem az utazás végének" - mondta Sanders a hallgatóságnak. "A kaland tovább folytatódik."

A "kaland" 1969-ben kezdődött, amikor Jerry Sanders és hét kollégája a Fairchild Camera and Instrumentből kilépve megalapította az Advanced Micro Devices-t. Az AMD időszámításában új kor kezdődött 1994-ben, amikor a társaság győzelmet aratott a rivális Intellel szemben a két cég között folyó pereskedésben - mondta Sanders. - A K5-ös processzor 1996-os kiadása vízválasztó volt a cég számára, mert az AMD bebizonyította, hogy ki tud fejleszteni egy saját x86-os processzort, és alternatívát tud kínálni az Intel megoldásainak - tette hozzá a vezető.

Jerry Sanders
Sanders ezután arról a fáradságos küzdelemről beszélt, amelyet a társaság 1997-től folytatott a PC mikroprocesszorok piacán lévő piaci részesedésének növelése érdekében. Ez a részesedés 1997-ben még a 10 százalékot sem érte el, 2001-re azonban a 20 százalékot is meghaladta.

Az AMD az elmúlt negyed században átlagosan évi 21,2 százalékkal tudta növelni bevételeit, ami a teljes félvezetőipar növekedési ütemének kétszerese volt. 2001-ben, amikor az ipar 32 százalékos visszaesést könyvelhetett el, az AMD bevételei csak 16 százalékkal csökkentek.

Sanders kiemelte az AMD agresszív stratégiáját az újabb és újabb gyártási technológiákra való átállás során, amely lehetővé tette, hogy a társaság a legkedvezőbb költséggel állíthassa elő PC processzorait. A társaság drezdai (Németország) Fab 30 gyára például az év végére teljesen átáll a 130 nm-es csíkszélességre, és ezzel egyidőben megkezdi a 90 nm-es technológiával készült chipek mintapéldányainak szállítását is. Az átállás 2004-re meg fogja négyszerezni a "világ legsikeresebb új chipgyárának gyártókapacitását".

Az AMD volt vezérigazgatója, és jelenlegi elnöke szerint a társaság többek között olyan technológiai mérföldköveket ért el elsőként, mint a másodszintű (L2) cache processzorra integrálása, és a réz összeköttetések alkalmazása az x86 processzorokban. Sanders úgy véli, a társaság a HyperTransport adatkommunikációs technológia, illetve a Silicon-on-Insulator (SoI - Szilícium a szigetelőn) chipgyártási technológia bevezetésével megalapozta jövőjét. "A jövő a Hammer" - mondta utalva arra, hogy az új processzorgeneráció kulcsfontosságú az AMD számára.

W.J. Sanders III elmondása szerint boldog, hogy az AMD vezérigazgatói pozícióját Hector Ruiznak adhatja, mert ők ketten azonos szemléletet követnek. "Nyerni akarunk, a vereség nem lehetőség" - tette hozzá. Mindkét vezető tervbe vette a flash memóriapiac vezető pozíciójának megszerzését a japán Fujitsu-val, de az elsődleges cél az Intel hatalmának megdöntése a mikroprocesszorok piacán. Erre a vezetők az évtized végét jelölték meg határidőként. Sanders szerint amint a félvezetőipar kilábal a válságból, Ruiz bámulatos eredményekre fogja vezetni az AMD-t, és az álom valóra válik.

A részvényesek kérdésére, hogy az esemény miért nem volt egy jobban kidolgozott ünnepség, Sanders azt felelte, hogy ez nem egy visszavonulási összejövetel volt, és Douglas MacArthurt idézte: "Az öreg katonák soha nem halnak meg, csak eltűnnek."

Ez az, amit Sanders szeretne tenni egyszer, de még korántsem most.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!