JohnnyCage

Új szabványügyi testületet hoztak létre a filmstúdiók

A napokban hét vezető amerikai filmstúdió egyesítette erőit egy digitális mozitechnológiai szabvány létrehozása érdekében.

Az új testület tagjai között a Walt Disney, a 20th Century Fox, a Metro-Goldwyn-Mayer, a Paramount Pictures, a Sony Pictures Entertainment, a Universal Studios, és a Warner Bros. filmstúdiók találhatók meg. A stúdiók szerint a szabványügyi testület feladata a digitális moziélmény fokozása lesz, amelynek érdekében a csoport számos kezdeményezést fog kidolgozni, és olyan nyílt technológiai szabványokat fog megalkotni, amelyek lehetővé teszik a rivális digitális formátumok együttműködését. A stúdiók emellett a digitális kivetítőberedezéseket is szeretnék minél hamarabb elterjeszteni a mozikban.

"Ez egy szükséges lépés a filmkészítés fejlődésében" - mondta Jarvis Mak, a Nielsen/Netratings piackutató cég egyik vezető elemzője. "Amikor ezek a stúdiók összefognak, nem az egymással folytatott konkurenciaharc köti le őket...A stúdiók figyelme ehelyett egy olyan szabvány megformálására összpontosul, amelyből az egész ipar profitálhat" - tette hozzá Mak.

A stúdiók szerint a hagyományos filmmel ellenben az új, digitális formátumokkal készített felvételek nem használódnak el, a mozik ezért hónapokon keresztül vetíthetik ugyanazt a filmet anélkül, hogy a kép- és hangminőség romlana. A digitális formátumok ráadásul lehetővé teszik a felvételek egyszerű továbbítását a mozik felé, mivel az ilyen formátumú felvételeket akár optikai kábelen, műholdas kapcsolaton, illetve DVD lemezen is biztonságosan továbbítani lehet.

"Ahhoz, hogy az új technológiák előnyeit az egész ipar élvezhesse, általános szabványra van szükség. A filmkészítők, a felszerelések gyártói, illetve a mozik ugyanis csak szabványos megoldás esetében lehetnek biztosak abban, hogy eszközeik kompatibilisek egymással" - közölték a testületet létrehozó stúdiók. "A digitális technológia garantálja, hogy minden felhasználó a legjobb minőséget kapja."

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!