JohnnyCage

"Clinton rajzfilm" féreg terjed az interneten

Egy olyan, kártékony féregprogram terjed az interneten, amely magát Bill Clinton amerikai ex-elnök szaxofonozásáról szóló rajzfilm képernyővédőnek álcázza.

A szakértők szerint a vírus fájlokat törölhet le a megfertőzött számítógépről, és jelentős fennakadást okozhat egyes hálózatokon is.

A MyLife.b névre keresztelt féregprogramot egyelőre közepesen veszélyes kategóriába soroltuk, mivel a "Clinton rajzfilm" olyan téma, amit a felhasználók szívesen megnyitnak, és a vírus fájlokat törölhet le a megfertőzött számítógépről, mondta April Goostree, a McAfee.com antivírus kutatási menedzsere.

A vírus, amely a pénteken bukkant fel, a Microsoft Outlook levelezőprogramját alkalmazó felhasználókat érinti, bár a Microsoft elmondása szerint az Office 98 és 2000 szoftvercsomagokhoz letölthető E-mail Security Upgrade javítófolt útját állja a futtatható csatolt állományoknak. Az Outlook 2002 egyébként már eredetileg is tartalmazza a javítást.

A vírus egy "bill caricature" témamegjelölésű e-maillel érkezik, és egy futtatható csatolt fájlban lapul. A levél emellett megpróbálja félrevezetni a gyanakvó felhasználókat is, mivel a következő üzeneteket tartalmazza: "No viruses found", azaz nem tartalmaz vírust, illetve "MCAFEE.COM", ami pedig az egyik antivírus társaság neve. Goostree szerint azonban a McAfee sosem küld ilyesfajta üzeneteket az e-mailekben.

Amennyiben a felhasználó megnyitja a vírust tartalmazó csatolt fájlt, a féregprogram bemásolja magát a Windows System könyvtárába. Ha a számítógépet a felhasználó reggel 8 és 9 óra között újraindítja, a vírus megpróbálja letörölni a C, D, E, és F meghajtókon található fájlokat, közölte Goostree. A féreg mindezek mellett jelentősen le is lassíthatja a fertőzött számítógép internet- és e-mail elérését, mivel továbbküldi magát a címlistában található összes címre.

A vírus eredete egyelőre ismeretlen, de jelenleg Ausztrália számít a leginkább fertőzöttnek. Az ügyfelek e-mail üzeneteit vírusellenőrző MessageLabs szerint a MyLife már pénteken a legaktívabb vírus volt az interneten, és több, mint 29 országban terjedt el.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Hahoocsi #4
    Ha látni akarod, hogy ***pik a Mónika, magad is jó nagyot ***psz!
  • Laci73 #3
    Te lator.