JohnnyCage

Bell Labs: Adattovábbítási világrekord

A Lucent Technologies kutatási részlegeként működő Bell Labs. a napokban bejelentette, hogy sikeresen megduplázta a nagytávolságú telekommunikációs hálózatok által elérhető sebességet, és összeköttetési távolságot.

A fejlesztési eredmény segítségével a telekommunikációs társaságok a jövőben olcsóbban továbbíthatnak majd a jelenleginél sokkal nagyobb mennyiségű adatot a nagy távolságokat összekötő optikai kábeleken keresztül, állítja a Bell Laboratories.

A Lucent Technologies kutatási részlege 2,56 terabit/s sebességgel küldött adatokat mintegy 2,500 mérföldes (4000 km) távolságra. Mindez annyit jelent, mintha a szakemberek 2,56 millió regény tartalmát továbbították volna keresztül az Egyesült Államokon minden másodpercben.

1 terabit egyébként valamivel több, mint 1 billió bit másodpercenként.

A korábbi világrekord 1,6 terabit/s sebesség volt egy 1250 mérföldes (2000 km) távolságon keresztül.

A Bell Labs. úgy tudta elérni a 2,56 terabit/s sebességet, hogy 40 gigabit/s sebességgel küldött adatokat 64 párhuzamos optikai csatornán keresztül. Az optikai kábelben az egyes csatornák hullámosztásos multiplexelési eljárással voltak egyesítve, mivel az adatok valójában egyetlen optikai kábelen áramoltak.

A korábbinál jóval nagyobb adatátviteli távolságot a Bell egy Differential Phase Shift Keying elnevezésú kódolási eljárás segítségével tudta elérni. A technológiát a Bell kutatói kifejezetten a nagykapacitású hálózatokhoz fejlesztették ki.

A Lucent jelenlegi nagytávolságú hálózati megoldása, a LambdaExtreme nem támogatja a nagyobb adatátviteli sebességeket, de a Muray Hill-i (New Jersey) társaság szóvivője szerint a cég hamarosan megjelenő termékei már fel lesznek készítve a Bell Labs. által elért sebességek kihasználására.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)