JohnnyCage

nVidia, ATI: A chipsetpiacon folytatjuk!

A világ két legnagyobb, grafikus processzorokat gyártó társasága a közelmúltban egyaránt belépett az integrált PC alaplapi chipkészletek piacára is, amellyel a cégek új területen folytatják konkurenciaharcukat.

Az nVidia Corporation az elmúlt hetekben megjelent nForce 615-D, illetve 620-D megoldásokkal már a társaság chipsetjeinek második hullámát adta ki, igaz Intel Pentium 4 buszlicensz híján a két új chipkészlet továbbra is csak az AMD Athlon és Duron processzorvonalát támogatja. A rivális ATI Technologies ilyen szempontból kedvezőbb helyzetben van, mivel Intel keresztlicensz szerződése értelmében kiadhat Pentium 4-alapú megoldásokat is, az AMD pedig közismert módon nem szabja meg, mely cégek gyárthatnak chipkészletet processzoraihoz.

A kanadai központú ATI az elmúlt napokban dobta piacra Radeon IGP chipkészleteit, amelyekről a közelmúltban még A3, A4, illetve RS200 néven lehetett hallani. A társaság chipkészletei öt különböző változatban érhetők el, amelyek között egyaránt található AMD Athlon-, illetve Intel Pentium 4-alapú modell is, nem létezik viszont diszkrét, integrált grafikus mag nélküli változat.

A két társaság párharca mellett a chipsetpiacon továbbra is az Intel, illetve a tajvani VIA Technologies és Silicon Integrated Systens (SiS) cégek dominálnak, ami tovább nehezíti a két újonc dolgát. Az nVidia a közelmúltban magamögé állította a vezető alaplapgyártókat, az nForce chipkészletek első változatai azonban így is csak mérsékelt sikereket értek el.

Az ATI előtt szintén hosszú, rögös út áll a chipsetpiacon. A társaság jelenleg elsősorban az OEM számítógépgyártók piacát célozza Radeon IGP termékeivel, ahol -legalábbis a Pentium 4 vonalon- az Intel igen erős konkurenciát képvisel, és semmiképpen sem szeretné átadni az integrált chipkészletek piacát az ATI-nak.

nVidia és ATI chipkészletek:


Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • CybearBoy #10
    Megjelölnéd konkrétan, milyen hulladékra gondolsz? Szerintem pl. az AMD-761 és VIA KT266A north birdge-dszel szerelt chipkészletek már már elég korrekt megoldások.
  • Ligend #9
    Ahogy az nVIDIA-t ismerem, nem lesz rossz ez a chipkeszlet, csak az aratol kell tartani (60-80e egy alaplapert kicsit sok lenne). Szerintem ez az egyik oka a "regi" nFORCE mersekelt sikerenek is, meg ugye a memoriaval valo kavaras sem egy tul kellemes dolog.

    Kivancsi leszek, vajon a chipkeszlet piacon is szeretne-e az nVIDIA a fel eves termekciklust tartani...
  • Long_Gun #8
    Pedig igen jólesne végre 1 normális chipset az amd-hez a sok hulladék után.
  • Pheel #7
    Szerintem mindkét cég kicsi még ahhoz, hogy komolyan labdába rúgjon ezen a piacon. Jó példa erre az nForce is. Valahogy nem lett világsiker. A SiS is csak haldoklik. Ráadásul a SiS igyekszik költséghatékony megoldásokat kihozni, amikre azért adódik kereslet a low-end piacon.
  • Csatti #6
    Miert lenne suxx? :) Csak jo nekunk ha van konkurencia es novekszik a valasztek az alaplapokbol. Aki olyan hulye, hogy nem latja ezt be, es csak anyazni tudja az atit, az nvidiat vagy a tobbieket, az inkabb meg se szolaljon.
  • szucsati #5
    Egyik gépben p2, másikban AthlonXP {8-)
    Szerverbe Cyrixet szeretnék, notebookomba meg Transmetát {8-)

    Beszéljük arról, hogy nvidia suxx! {8-)
  • Csatti #4
    Ebben tokeletesen egyetertek veled (nekem AMD thunderbird van az asztali gepemben, es Celeron II a laptopomban, igy asszem partatlan vagyok :) )
  • CybearBoy #3
    Félre ne érts, ezt nem olyan szándékkal írtam, mint amire gondolsz, hanem csak úgy vicces hangvételben megjegyeztem. S?t, én is kérek mindenkit, hogy ne irogasson össze-vissza arról, hogy ez a proci milyen jó, amaz meg egy nagy szar me nekem nem olyan van. Van aki ezt kedveli, van aki azt. Mindenki döntse el maga, és fogadja el más véleményét is.
  • CybearBoy #1
    Az nVidia Corporation az elmúlt hetekben megjelent nForce 615-D, illetve 620-D megoldásokkal már a társaság chipsetjeinek második hullámát adta ki, igaz Intel Pentium 4 buszlicensz híján a két új chipkészlet továbbra is csak az AMD Athlon és Duron processzorvonalát támogatja.

    Mi az, hogy csak??? :)