JohnnyCage

Az USA technikai hulladéka a szegény országokat szennyezi

A New York Times napilap hétfői jelentése szerint az Egyesült Államok elektronikai hulladéka szinte teljes egészében a szegényebb, fejlődő országokba kerül, ahol súlyos környezetvédelmi, és egészségügyi problémákat okoz.

Az Egyesült Államokban újrahasznosítási céllal összegyűjtött elektronikai hulladékok, mint például a hibás, vagy kiöregedett, leselejtezett szórakoztatóelektronikai eszközök, számítógép monitorok, és áramköri lapok 50 - 80 százaléka konténerekbe kerül, és hajókkal Kínába, Indiába, Pakisztánba, és más fejlődő országokba szállítják, áll a környezetvédelmi szervezetek által készített jelentésben. Ezekben az országokban a hulladékot később újrahasznosítják, a szabályzatlan körülmények azonban óriási mennyiségű mérgező anyagot eredményeznek, amely igen komoly környezetvédelmi, és egészségügyi problémákat vet fel, írja a Times a jelentés alapján.

A jelentés készítői úgy vélik, a fejlett országok szigorú környezetvédelmi szabályai miatt a veszélyes anyagok egyre inkább a szegény országokba kerülnek, ahol a környezetvédelmi szabályok rendszerint meglehetősen hiányosak. Az Európai Unió a közelmúltban olyan rendeleteket hozott, amelyek egyre inkább megkövetelik a gyártóktól, hogy vállaljanak teljes felelősséget az általuk gyártott termékekért azok teljes életciklusán keresztül. Mindez különösképpen vonatkozik azokra a társaságokra, amelyek potenciálisan veszélyes anyagokat is tartalmazó termékeket állítanak elő. Az Egyesült Államok ipara azonban ellenszegült mindeféle ilyen megközelítésnek, mondta egy környezetvédelmi szakértő a New York Times-nak.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • dewdew #12
    Az idojarasrol annyit, hogy regen pont ugyanennyi vihar/katasztrofa/aradas/szarazsag volt, mint most, csak akkor meg
    1. fiatal voltal, es fel sem tunt
    2. a media nem volt ennyire fejlett, ezert a hireket sem tudtak kozolni. Pl 15-20 eve milyen surun kaptunk hireket az USA viharokrol, az azsiai aradasokrol? Soha, mert nem volt media, ami szallitotta vona a hireket. A Mai felgyorsult vilagban mindent megkapsz a TV-bol, radiobol, Netrol, meg azt is tudod, hogy az amerikai elnok melyik gyakornokot tanitotta meg a cumizasra, sot Billi bacsi (Gates) hazanak multimedias mivolta is teljesen ismert mindenki elott. Manapsag nincsen olyan, amirol nem tudhatnal meg barmit, minden az ajtod elott a kuszobon van, csak ki kell nyitni a szemed.
    Tehat a viharok es a "szokatlan" termeszeti jelensegek nem a kornyezetszennyezes, hanem a vilagra valo latasmod kiszelesedese miatt surusodtek meg.
    Addig nekem senki ne beszeljen kornyezetszennyezes miatt bekovetkezett idojarasvaltozasrol, amig az olaszorszagi Velence el nem tunik a viz alatt, mert megolvadt a sarkkori jegsapka. Majd ha az bekovetkezik, akkor elhiszem, hogy baj van. (De meg akkor is ketelkedni fogok benne, hiszen jegkorszakok is valtogatjak egymast, akkor ugyanugy melegebb idoszakok is lehetnek)
  • CybearBoy #5
    The american dream, és ami mögötte van...
  • JTBM #4
    Persze az is lehet, hogy pl. Indiában örülnek egy, az USA-ban kidobott PIII 1GHz, GeForce2, 256MB SD-RAM, 17 colos monitorral PC-nek.