JohnnyCage

Kimarad az nVidia az Xbox 2-ből?

Miközben a Microsoft pénteken Japánban is kiadta Xbox játékkonzolját, az interneten olyan hírek terjedtek el, amelyek szerint a társaság kihagyná az nVidia-t a konzol következő változatából.

Az Xbox játékkonzol grafikus alrendszerét, valamint alaplapi chipkészletét a grafikus processzorok piacán vezető pozíciót betöltő nVidia Corp. készítette. Az Xbox-üzlet a közelmúltban az nVidia egyik legjelentősebb bevételi forrásává vált, a társaság ugyanakkor könnyen lemaradhat a konzol következő változatáról.

Az egyelőre még csak Xbox 2 néven emlegetett eszközbe a hírek szerint a tajvani chipsetgyártó VIA Technologies, vagypedig a kanadai központú ATI Technologies készítene integrált grafikus alaplapi chipkészletet. A Microsofthoz közeli hírforrások jelentése szerint a társaság magasnak tartja az Xboxban alkalmazott nVidia integrált grafikus chipkészletek árát, ezért a szoftveróriás az Xbox 2-be egy másik gyártótól szeretne chipkészletet rendelni. Egy olcsóbb központi chipkészlet olcsóbbá tehetné a Microsoft következő generációs konzolját, illetve nagyobb nyereséget eredményezne a társaság számára.

A hírek szerint a legvalószínűbb befutó a VIA Technologies lehet, de az ATI Technologies is szeretné megkaparintani az üzletet. Az nVidia számára egyébként különösen kellemetlen lenne, ha legfőbb riválisa, az ATI nyerné meg a szerződést. Ugyanakkor szintén elképzelhető az is, hogy az nVidia a jelenlegi árnál kedvezőbb ajánlatot tud tenni a Microsoft számára, és a chipóriás Intelről, mint potenciális résztvevőről sem szabad megfeledkezni.

Végül fontos megjegyezni, hogy egyelőre fenntartásokkal kezelendő, meg nem erősített információkról van szó.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Inquisitor #15
    Ismét jót nevettem ... egyszer megmutatom neked mit tud egy Radeon8500, és be fogod fonni a szemöldöködet ;)
  • Remedy #14
    Nvidia rulez! A többiek csak kullognak utána, beleértve az ATIt, aminek a GPU-i árban még az Nvidiát is ütik.
  • FREAK #13
    Gyerekek, a VIA szép csendben felvásárolt pár nagy gyártót, és ma már nem nagyon számít gagyinak. Az AMD-hez gyártott chipekkel és az irodai processzorokkal pedig igencsak jó üzletet csináltak.

    Én tisztára feldobódtam, mikor olvastam a cikket. Egy újabb nap, egy újabb pofon az nVidia-nak, de még mindig vannak, akik egyszerűen nem akarják látni a sztori végét. ENNYI :) Még egy (két) év, és az nVidia örül, ha még emlékszik valaki a nevére. Remélem, az ATI nyer az XBox 2-nél, de a VIA-nak is drukkolok.
  • Inquisitor #11
    De az ATI-nak van P4 liszence, chipset-je és jó kis grafikus chip-je :)
  • Laalee #10
    az lesz aztan az igazi konzol... via ati intel microsoft :)

    mondjuk az a veszely nem fenyeget hogy xbox ot veszek, na de akkor is via? :)
  • RpPRO #1
    Hajra ATI!!!!