Franczy

A CD-R lemezgyártás elhagyja Tajvant?

Habár kétségtelen, hogy jelenleg Tajvanon gyártják a világ legtöbb CD-R, azaz írható CD lemezét, szakértők szerint minden jel arra mutat, hogy ez ügyben a közeljövőben egyre nagyobb figyelem összpontosul majd a világ egyéb régióira. Ez egyébként már csak azért is több mint valószínű, mert egyre több helyen vetnek be különböző védővámokat az olcsó tajvani tömegcikkek ellen, ráadásul az utóbbi időkben a szállítási költségek is jelentősen emelkedtek, vagyis a gyártóknak egyszerre több okuk is van arra, hogy Tajvanon kívüli CD-R gyártósorokat is beüzemeltessenek. Az erre vonatkozó előrejelzések azt mutatják, hogy 2002-ben még mindig Tajvanon gyártják majd a legtöbb CD-R lemezt, azonban jövőre, vagyis 2003-ban már jelentős változásokra, azaz tömeges gyártósor-áthelyezésekre lehet számítani.

A közelmúltban egyébként olyan pletykák is szárnyra kaptak, melyek szerint az egyik legnagyobb CD-R gyártó, a CMC Magnetics bezárja tajvani CD gyártóüzemeit, azonban ezen pletykákat a cég vezetősége a napokban határozottan cáfolta, igaz a cég képviselői megerősítették, hogy a tajvani gyártókapacitást immár nem kívánják tovább növelni, ami szakértők szerint sok mindent elárul a jelenlegi CD-piaci helyzetről.

Nem is olyan rég még szinte elképzelhetetlen volt, hogy egy tajvani székhelyű cég Európában, vagy a világ egyéb más régióiban CD-R gyártóüzemet működtessen, azonban mára jelentős mértékben megváltozott a helyzet. Bob Wong, a CMC Magnetics elnöke elmondta, hogy cégének Tajvanon kívül immár az Egyesült Királyságban, az Egyesült Államokban, Írországban, Mexikóban és Hongkongban is van CD-R gyártóüzeme. Chwei-jing Yeh, a CMC Magnetics-hez hasonló méretű tajvani Ritek CD-R gyártócég elnök-vezérigazgatója is hasonlóképpen nyilatkozott a napokban, amikor elmondta, hogy a Ritek jelentős gyártókapacitásbeli fejlesztéseket kíván végrehajtani számos európai régióban, melynek köszönhetően a Ritek hamarosan már 20 millió darab CD-R lemezt gyártat különböző európai országokban. A gyártók egyébként arra panaszkodnak, hogy a mostanság egyre nagyobb népszerűségnek örvendő, 24x-es sebességgel írható lemezeket csak 0,15 dolláros áron tudják eladni partnereiknek, mely ár állításuk szerint alig magasabb csak az előállítási költségnél. A 16x-os sebességgel írható CD-R lemezek ára 0,12 dollár, mely árat ugyancsak rendkívül nyomottnak találják a CD-R gyártók.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • tomcs #5
    az baromsag
    megvaltozik tole a lemez tomegkozeppontja es 1 durvabb sebessegu porgesnel mar rongaljhatja a meghajtot, stb. azert bizom benne hogy ennyire nem hulyek, akkor mar legyen kotelezo eladas elott minden szal gyufat kiprobalni..
  • Vízipók #4
    Én úgy tudom, a lemezre kell ragasztani ezt az istencsapását.
  • Danzig #3
    "szet kell szedni a csomagokat es egyenkent felmatricazni a lemezeket"

    valsz. lesz 10-es,25-ös,50-es, stb. hologram a dobozokra. nem vészes.
  • tomcs #2
    haat aremelkedes az tuti lesz
    szar vilag lesz itt, europai cd gyartas nem tom, biztos joval dragabban fog menni, meg hat ide magyarba meg az a nyamvadt artisjus is ugat, a "cd zarjegy miatt". mert pl egy cigarettara vagy italra nem nagy dolog a zarjegy ugye mert azok zomeben itt keszulnek, szal akkor mar az is ra megy, de ha ez tenyleg ugy fog kinezni hogy itthon szet kell szedni a csomagokat es egyenkent felmatricazni a lemezeket..rossz belegondolni..
    mondjuk ha megoldanak hogy helyben cimkezzek a magyar piacra jovo lemezeket, de ez sose lesz mert a magyar piac nincs akkora, hogy igy mukodjon a dolog. tudom mar mindenkinek elege van abbol hogy mindenhol felvetem ezt az artisjus-szart de szerintem ez nagyon nagy kibaszas.