JohnnyCage

Intel: Pentium 4 árcsökkentések hétfőn

A chipóriás Intel hétfőn várhatóan jelentős mértékben csökkenti több Pentium 4 modelljének árát, és ezzel egyidőben bizonyos Celeron chipek ára is módosul.

Az elemzők szerint a világ legnagyobb chipgyártójaként ismert Intel mostani árcsökkentésére az adott okot, hogy a társaság jól halad a 130 nm-es gyártási eljárásra való átállással, amely jelentősen csökkenti a chipek előállítási költségeit. "Az Intel elvárásaink szerint csökkenti a Pentium 4 processzorok árát, hogy bebiztosítsa az új Northwood változatok sikerét" - mondta Joe Osha, a Merrill Lynch piackutató cég egyik elemzője.

A Northwood Pentium 4 változatokban alkalmazott új, 130 nm-es gyártási eljárás lehetővé teszi az Intel számára, hogy mintegy 55 millió tranzisztort zsúfoljon egyetleg apró chipbe, miközben a magméret a felére csökken a korábbi, 180 nm-es Willamette Pentium 4 modellekéhez képest.

Az Intel Pentium 4 sorozatának jelenlegi leggyorsabb, január 7-én kiadott tagja 2,2 GHz-en működik, ára pedig 562 dollár. "Nagyon meg lennék lepve, amennyiben a 2,2 GHz-es Northwood P4 nagykereskedelmi ára 500 dollár fölött maradna a hétfőt követően" - mondta Nathan Brookwood, az Insight 64 elnöke, és vezető elemzője. Brookwood szerint az Intel 450 - 500 dollár körüli szintre fogja csökkenteni Pentium 4 csúcsmodelljének árát.

"Egy teljesen szokványos, szezonális árcsökkentésről van szó" - mondta az elemző hozzátéve, hogy minden bizonnyal a 2,0A, 2,0, 1,9, illetve 1,8 GHz-es modellek ára is csökkenni fog. Ezen utóbbi chipek jelenleg 364, 342, 273, illetve 225 dolláros áron kaphatók ezres, vagy nagyobb tétel vásárlása esetén.

Brookwood szerint az Intel rendszeresen január elején ad ki új processzorokat, majd a hónap végén árcsökkentéseket hajt végre. Az elemző úgy véli, újabb árváltozások áprilisra várhatók, amikor a chipóriás újabb Pentium 4 változatokat dob piacra. "Áprilisban új, gyorsabb Pentium 4 modellekkel fogunk találkozni, amelyek 500 - 600 dollár körüli áron kerülnek majd forgalomba" - mondta Brookwood.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Veriel #9
    Fustol mar az agyon huzott AMD-tek?
    Gyorsan irjatok meg, amig megy a gep :))
  • Laalee #4
    jihi csak 120? veszek 2-t :)

    amugy ez azert jo mert igy kedden az amd is csokkent :)