Franczy

Az Infineon tovább növelné a memóriaárakat

Ulrich Schumacher, a német Infineon Technologies elnök-vezérigazgatója a napokban azt nyilatkozta, hogy örül annak, hogy a memóriaárak a tavaly novemberi mélypontot követően szépen lassan emelkedni kezdtek, most pedig stabilizálódni látszanak. Schumacher tehát értelemszerűen örül annak, hogy egyes DRAM memóriachipek ára nagyon rövid idő alatt több mint háromszorosára nőtt, azonban hozzátette, hogy még a mostani, viszonylag magas memóriaárak sem akkorák, hogy teljes mértékben ellentételezni tudnák a memóriachipek és memóriamodulok rendkívül magas gyártási költségeit. Éppen ezért az Infineon azt tervezi, hogy kiárusítja raktárkészleteit, ily módon megpróbálja egyre feljebb verni a memóriamodulok árait, ami szakértők szerint nagyon könnyen sikerülhet is a német cégnek, vagyis akár már a jelenlegi negyedévben újabb jelentős mértékű memória árnövekedésre számíthatunk.

"2002 első félévében megpróbáljuk normalizálni a raktárkészleteinket, és abban reménykedünk, hogy a memóriamodulok iránti kereslet növekedésével fokozatosan növekednek majd a memóriák árai, ehhez azonban úgy vélem az is elengedhetetlen, hogy a számítástechnikai piac magához térjen, és kilábaljon az immár huzamosabb ideje tartó válságból" - nyilatkozta a napokban újságírók körében Schumacher.

Schumacher elmondta, hogy míg novemberben egy 128 megabites DRAM memóriachip kevesebb mint 1 dollárba került, addig manapság egy ilyen memóriachip a legjobb esetben is 3 dollárba kerül, vagyis a memóriapiac ezen szegmensében pár hónap alatt háromszorosára növekedtek az árak. Az Infineon Technologies-nak egyébként állítólagosan "valamivel több mint 3 dollárba" kerül egy darab 128 megabites SDRAM memóriachip előállítása, ami azt jelenti, hogy az Infineon még a jelenlegi magas memóriárak mellett is veszteségesen gyártja az ilyen chipeket. Schumacher arról is beszámolt, hogy az Infineon a közeljövőben tervezi a 0,14 mikronos gyártási technológiák bevezetését, mely lépéstől a cég elsőszámú embere azt várja, hogy a memóriachipek gyártási költsége átlagosan 30 százalékkal fog csökkenni. Az Infineonról egyébként tudni kell, hogy 2001 harmadik negyedévéig mintegy 460 millió dolláros veszteséget termelt, majd a memóriaárak negyedik negyedévbeli növekedését követően a cég vesztesége pillanatokon belül 291 millió dollárra csökkent.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • b #17
    majd megint visszajönnek azok az idők amikor 1 mega 10 rugó + fa volt. :(
  • Blasta #16
    Kapja be az Infineon! Ne drágíccsák már tovább! Rambővítést tervezek, de csak DDR-re. Nem akarok már SD-be beruházni. Ahoz viszont guba kell. De most a Ram is felment, szóval egyelőre elfelejtve az upgrade!
  • Laalee #14
    most akartam ddr re cserelni a gepet de asszem meg varok vele :) 768mb ddr kisse draga nekem :)
  • Gabest #9
    Egyetértek, a cipész maradjon a kaptafánál!
  • Frenzy #5
    Csak csatlakozni tudok Dikkmahoz ... lehet hogy Ulrish bácsi örül, én viszont nagyon nem :)
  • Dikkma #4
    Hát ja. De legalább nem kezdett el hőbörögni a "hibán".

    Egyébként, bár Ulrich Schumacher örül a memóriaárak emelkedésének, kérdem én, ki ő?, hiszen én nem örülök, így a memóriaáraknak csökkenniük kell.

    Amúgy úgy hallottam, a 3. negyedévben "soha nem látott mélységekbe fog zuhanni a memória ára a mostani emelkedés után"

    de már nemtom, hol volt :)