JohnnyCage

Macworld Expo 2002: Az Apple kilapította az iMac-et



Az Apple Computer innovációval próbál harcba szállni a recesszió ellen. A társaság a közelmúltban megrendezett Macworld Expo kiállításon olyan újdonságokat mutatott, illetve jelentett be, mint például az új iMac, amely félgömb alakú házával, és forgatható száron lévő LCD kijelzőjével első látásra egy asztali lámpának tűnik.

A január 7. és 11. között San Francisco-ban megrendezett Macworld Expo konferencia, illetve az ezzel egybekapcsolt, egy nappal később megnyitott kiállítás a Mac világ által már megszokott módon az Apple Computer legfrissebb újdonságainak bemutatásával, és számos eszköz kiadásával telt. Ahogy az IT ipar legtöbb képviselőjére, úgy mostanság az Apple Computerre is meglehetősen nehéz idők járnak. Steve Jobs, a társaság vezérigazgatója azonban az idei Macworld Expo-ra olyan újdonságokat hozott magával, amelyek könnyen új lendületet adhatnak az Apple-nek, illetve a Mac számítógépek világának egyaránt.


Az Apple vezetője, Steve Jobs az új flat monitor bemutatóján

"Ez ma a katódsugárcső hivatalos halála" - mondta Jobs a konferencián tartott kétórás beszédében egyértelműen arra utalva, hogy az Apple Computer új iMac modelljei már kivétel nélkül folyadékkristályos (LCD) kijelzővel készülnek. A Macworld-ön bemutatott újgenerációs iMac számítógépeknek azonban az LCD kijelző korántsem a legnagyobb újítása. A félgömb alakú számítógépház, illetve az ahhoz kapcsolódó, kijelzőt tartó forgatható kar miatt az új modellek sokak szerint egy asztali lámpára hasonlítanak. Az Apple azonban mindig szeretett különleges külsőt varázsolni számítógépeire, ezért az új forma egyáltalán nem meglepő.

Az elemzők szerint az új iMac PC-k külseje kissé furcsa és futurisztikus, amit az asztali lámpához hasonlító forma még szokatlanabbá tesz. Hogy az új formát miként fogadják a felhasználók, az majd csak jóval később derül ki, egy dolog azonban biztos: Az új eszközök a lapos kijelzőnek, valamint a viszonylag kisméretű számítógépháznak köszönhetően jelentős helyet takaríthatnak meg az asztalukon.

Az eredeti iMac számítógépek három évvel ezelőtti kiadásával az Apple-nek sikerült visszajutnia az otthoni felhasználók piacára, az eszközök ráadásul egyúttal új korszakot is nyitottak a számítógépek formatervezésében. Az elemzők szerint azonban az Apple-nek igen nehéz lesz megismételni az eredeti iMac gépek sikerét. Roger Kay, az IDC elemzője például határozottan úgy véli, az "asztali lámpa" forma könnyen az új iMac modellek vesztét okozhatja.

A Steve Jobs vezérigazgató által "egyedülálló digitális központ"-ként leírt iMac rendszerek azonban nem csak modern, illetve sokak szerint furcsa külsőjükkel térnek el elődjeiktől. Az Apple Computer az új iMac gépeket három változatban kínálja, ezek közül jelenleg azonban még egy sem kapható. Az 1799 dolláros csúcsmodell várhatóan január végén, az 1499 dolláros áron forgalomba kerülő középkategóriás változat februárban, a legolcsóbb, 1299 dolláros modell pedig márciusban jelenik meg a boltokban. Az ár egyébként a legtöbb elemző szerint még mindig túlzottan magas, mivel jelenleg egy komplett Pentium 4-alapú rendszer 700 - 800 dollárért szerezhető be. Az újgenerációs iMac számítógépek félgömb alakú, fehér házának átmérője 27 cm, a teljes gép tömege pedig 10 kg. A csúcskategóriás modell 800 MHz-es PowerPC G4 processzort, 256 MByte RAM-ot, 60 GByte-os merevlemezt, valamint egy DVD-író meghajtót tartalmaz. A középső változat 700 MHz-es processzorral, 256 MByte RAM-mal, 40 GByte-os merevlemezzel valamint egy CD-RW/DVD-ROM kombó meghajtóval készül. A harmadik, legolcsóbb modell 700 MHz-es CPU-t, 128 MByte memóriát, 20 GByte-os merevlemezt, és egy CD-RW meghajtót tartalmaz. Mindhárom változat nVidia gyártmányú, 32 MB memóriával ellátott GeForce2 MX grafikus rendszerrel kerül forgalomba, emellett a két drágábbik modellhez hangszórókészlet is jár.


Bár az elemzők szerint az Apple-nek szüksége volt egy új iMac-re a hosszútávú eladások fellendítéséhez, sokak szerint az éveleji kiadás nem volt túl szerencsés választás. Steven Fortuna, a Merrill Lynch elemzője úgy véli, az új eszközökre való várakozás jelentősen csökkentette a társaság elmúlt karácsonyi szezonban elért eredményeit. "Úgy gondoljuk, az új iMac gépek a felhasználók számára a legrosszabb időben, nem sokkal karácsony után jelentek meg" - mondta Fortuna. Az Apple azonban rendszerint az év első negyedében adja ki legújabb eszközeit a januári Macworld Expo-t követően, és a 2000-es év kivételével a társaság karácsonyi eladásai mindig viszonylag jól alakultak.

A közelmúltban megrendezett Macworld Expo másik fő hardverújdonsága az iBook hordozható számítógép-sorozat legújabb tagja volt. Az Apple mindig is élen járt a notebook PC-k formatervezésében, a kiállításon bemutatott új iBook eszközöknek azonban már nem csak a kinézete, hanem az ára is igen vonzó.


A legújabb iBook 600 MHz-es PowerPC G3 processzorral készül, és 14,1 colos kijelzőt tartalmaz. Az eszköz RAM memóriája alapkiépítésben 256 MByte, merevlemeze pedig 20 GByte-os. Az 1799 dolláros áron piacra kerülő notebookból mindezek mellett nem maradt ki a CD-RW/DVD-ROM kombó meghajtó sem. Az új modell kiadásával egyidőben a 12,1 colos kijelzővel ellátott, 1499 dolláros áron kapható korábbi iBook változat egy CD-RW/DVD-ROM kombinált meghajtót kapott. Az 500 MHz-es processzort tartalmazó belépő szintű iBook ára pedig 100 dollárral csökkent, így most 1199 dollárba kerül.

Bár a legújabb iBook változat 1799 dolláros ára valamivel magasabb, mint amennyibe egy hasonló, Pentium III-, illetve Athlon-alapú notebook kerül, az iBook gépek a kisebb fogyasztású PowerPC processzoroknak köszönhetően hosszabb akkumulátor élettartammal rendelkeznek. A magasabb ár az Apple vezetőinek elmondása szerint főként abból származik, hogy az iBook eszközökbe nem minden periféria felel meg, amit a gyártók x86-alapú notebookokhoz szántak, ezért a cégnek sok esetben egy drágább változatot kell választania. Az elemzők szerint az Apple iBook hordozható PC-i tradícionálisan jól fogynak, amikor áruk a konkurens, hasonló tudású x86-alapú notebookok áránál legfeljebb 100 - 200 dollárral magasabb. Amikor az első iBookok tavaly májusban forgalomba kerültek, áruk hozzávetőleg megegyezett a konkurencia hasonló termékeivel. Az eszközök ennek megfelelően jól is fogytak, a társaság mintegy negyedmilliót adott el belőlük 2001 harmadik negyedévében. 2001 végefelé azonban változott a helyzet, az Apple hordozható számítógépei egyre inkább lemaradtak a folyamatosan gyorsuló, Intel-, illetve AMD-alapú notebookoktól, és az árkülönbség is nőtt. Az Apple ráadásul az egyetlen gyártó volt, amely még a 12,1 colos kijelzőket reklámozta.

A piac azonban jelentősen átalakult az új iBook modellek megjelenésével. "Az Apple notebookok az árat illetően immár sokkal inkább versenyképesek a Dell, Compaq, és HP gyártók ajánlataival, mint korábban" - mondta Alan Promisel, az IDC piackutató cég egyik elemzője. "A 14 colos kijelzőkkel, illetve a CD-író meghajtókkal az Apple jó úton halad" - tette hozzá Promisel.


Steve Jobs beszéde után egy nappal a Macworld Expo látogatói már tesztelhették is az új monitorral szerelt számítógépeket.

Az Apple közelmúltban bemutatott iBook modelljei már kivétel nélkül a Mac OS-X operációs rendszert tartalmazzák. A notebookokhoz emellett jár az iTunes digitális zenei alkalmazás, az idei Macworld-ön bemutatott iPhoto képszerkesztő program, valamint számos egyéb, hasznos szoftver.

Az iPhoto alkalmazás egy teljes egészében Apple fejlesztésű képszerkesztő szoftver, amely többek között lehetővé teszi a felhasználóknak, hogy a társaság új szolgáltatásán kersztül nyomtatott fotókat rendeljenek a számítógépükön lévő képekből, amelyek akár egy kemény borítású albumban is megrendelhetőek. Bár az online fényképészet a közelmúltban problémásnak bizonyult több cég számára, az Apple szerint az iPhoto szoftverhez kapcsolódó szolgáltatás a bevételek egy új forrása lehet.

Az iPhoto alkalmazás az elemzők szerint jól illeszkedik az Apple "digitális központ" terveibe, amelynek célja a Mac számítógépek otthoni célú felhasználási területének kibővítése, a gyakran használt multimédiás funkciók beépítése.


Az Apple iPhoto szoftverének bemutatója

A Macworld Expo 2002 kiállítás és konferencia középpontjában természetesen minden alkalommal a Mac számítógépeket gyártó Apple Computer, illetve az óriáscég termékei állnak, a rendezvényen azonban rendszerint számos hardver- és szoftvercég is megjelenik legújabb termékeivel. Mindez nem volt másképp az idei Macworld Expo-n sem. A többszáz kiállító társaság között nem számítottak ritkaságnak az olyan óriáscégek sem, mint például a Hewlett-Packard.

Bár a nagy várakozással övezett, LCD kijelzővel ellátott új iMac számítógépek jelenleg még nem kaphatóak, a Mac gépek rajongói az eszközök bemutatását követően immár tudhatják, következő számítógépük valóban futurisztikus külalakkal, korszerű belsővel, és viszonylag elfogadható árral büszkélkedik. A legújabb iMac rendszereket a kiállításon megtekinthető és kipróbálható számos egyéb érdekességgel együtt mintegy 80 ezer látogató vehette szemügyre testközelből.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • braindance #17
    zero: már eddig se lehetett CRT-vel kapni Mac-et, kivéve az iMac-et. Azt meg most is megtartotta az Apple.

    Mondjuk tényleg nem értem mire jó a TFT képernyő.
  • sanya_ #16
    Bocs félreérthető a gép összárához képest nem nagy eresztés az MX egyébként ár/teljesítmény verhetetlen.
  • sanya_ #15
    Na ja arról nem is beszélve hogy GF2MX-el szálitják ami az árához képest nem nagy eresztés, és az átlaghalandó sokkal könyebben szerez PC-s játékot mint MAC-eset. Nálunk egy kicsit odébb van szerintem a MAC forradalom.
  • mir #13
    ha konzervatív gép kell, akkor vegyél powerMacet, annak még viszonylag hasonlít az alakja 1 téglatesthez, és vannak síkfelületei is...:D
  • braindance #10
    I.C.ram:
    Hát azért manapság semmi sem beszerezhetetlen magyarországon sem.
    Csak jó helyen keresd... ;-)

    Ráadásul pl. a Diablo II ha megvan eredetiben, akkor az megy Mac-en is (a LoD is), a Blizzard általában mindkettő verziót (Windows+Mac) ráteszi a cd-ire.

    A játékokkal való ellátottság igaz hogy roszabb, és csak késésekkel jönnek ki. (pl. most fogják bemutatni az Undyingot, de Red Faction már van rá...)

    Mondjuk én is gondolkodóba estem, hogy lecseréljem az iMac-emet egy ilyen újra...
  • I.C.ram #9
    de mi nem is a munka miatt veszunk pc-t hanem a jatekok miatt!! mert jatekra sokkal idealisabb egy pc mint egy mac! nekunk vagy 2 macunk is es kb eddig 1-2 jatekkal jatszottam rajta! es azokat is csak azert mert hozza adtak! lehetlen hozza beszerezni feketen jatekokat es raadasul dragabbak a maces jatekok mint a pc-sek! :(
  • AnarchoiD #6
    bestialisan jol nez ki, mindigis szerettem a mac-okat .... de ez onmagaban is atomjo
  • zplayer #4
    Veszett ugy... Biztosan nagyon jo a helykihasznalasa :))
  • Laalee #3
    ronda es draga...