JohnnyCage

Microsoft: .Nem a .Net vírusra

A szoftveróriás Microsoft megvédte új webes szolgáltatását, amelyre még jóval annak kiadása előtt, az elmúlt napokban megjelent egy víruspogram.

A társaság szerint a W32.Donut névre keresztelt vírus, amely a .Net futtatható állományait fertőzi, és amelyet egy cseh programozó írt és juttatott el az antivírus szakértőknek, valamint magának a Microsoftak, egy régi Windows-alapú vírus magjára épül.

Mint korábban megírtuk, a W32.Donut vírus nem fertőz e-mail leveleken vagy webböngészőn keresztül, és szélesebb körű elterjedésére sem kell számítani, mivel a Microsoft .Net egyelőre még tesztelés alatt áll, és nem érhető el a felhasználóknak. A szoftveróriás azonban így is komoly kritikát kapott a számítógépes biztosági szakértőktől webes szolgáltatásának a vírusírók számára kedvező kialakítása miatt.

"Ez nem egy .Net vírus" - mondta Tony Goodhew, a .Net projekt termékmenedzsere. "Ez egy Windows vírus, amely adott esetben megfertőzi a .Net futtatható fájljait is. A W32.Donut azonban nem a .Net környezetben fut, tehát egyáltalán nem arról van szó, hogy a vírus egy biztonsági rést használna ki a rendszerben" - tette hozzá a vezető.

Az antivírus szoftvert fejlesztő társaságok, mint a Symantec vagy a Network Associates azonban továbbra is azt hangsúlyozzák, hogy a W32.Donut egy új vírus, amely kihasználja a .Net architektúráját. Goodhew szerint a W32.Donut, amely a tavaly márciusban felbukkant W32.Winux vírus alapjaira épül, tulajdonképpen minimális jelentőséggel bír. Mint a Microsoft vezető elmondta, a vírus más fájlokat is megfertőzhetne, amennyiben a készítője nem korlátozta volna a terjedés módját .Net alakalmazásokra.

A Microsoft és az antivírus szoftvereket fejlesztő társaságok abban azonban egyetértenek, hogy az egyébként is lassan terjedő vírus nem jelent veszélyt, főként mivel nem okoz kárt a megfertőzött rendszerben.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • CAD #6
    Egyet kell, hogy ertsek AL-el... a linuxvirustemaba meg inkabb nem folyok bele, nem ertek hozza.