JohnnyCage

A vírusírók a .Netet is célba vették

A Microsoft webszolgáltatás szoftverét már most, annak fejlesztési fázisában célba vették a vírusírók. Ezt bizonyítja, hogy az antivírus szakértők a napokban rá is bukkantak az első .Net elleni vírusra.

A "proof of concept" nevű vírust egy cseh programozó készítette, és maga küldte el azt a Microsoftnak, illetve a vezető antivírus szoftvert készítő társaságoknak, derült ki a Network Associates-nél dolgozó Craig Schmugar közleményéből. Az antivírus kutatómérnök szerint a W32/Donut azonosítóval regisztrált vírusprogram olyan futtatható állományokat fertőz, amelyek a Microsoft .Net internetes szolgáltatásaihoz készültek.

A vírus természetesen nem jelent komoly veszélyt, mivel a .Net jelenleg tesztelés alatt áll, és csak a fejlesztők, valamint a tesztelők számítógépén található meg, mondta Schmugar. A W32/Donut ráadásul nem terjed e-mail leveleken, illetve webböngészőkön keresztül, hanem csak akkor fertőz, ha a felhasználó lementi a vírust tartalmazó fájlt saját számítógépére, tette hozzá a szakértő. "A vírus semmiképp sem tud széleskörben elterjedni" - áll a -többek között- vírusirtó szoftvereket fejlesztő Symantec sajtóközleményében.

Craig Schmugar szerint a Microsoft webes szolgáltatásai viszonylag könnyen lehetővé teszik a vírusok terjedését. "A .Net olyannyira web-alapú, hogy már eleve tartalmaz továbbterjedési módszert. Könnyen lehet, hogy a .Net megjelenésére már elkészül az első komoly vírus, amely a technológiát használja terjedésre" - tette hozzá.

A szoftveróriás Microsoftot a közelmúltban számos éles kritika érte a számítógépes biztonsági szakértőktől, amiért egy olyan szoftvert fejleszt, amely melegágya lehet a vírusoknak.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Turmoil #2
    M$-t meg kellene szüntetni, a vezetőit börtönbe zárni, vagy kivégezni. Amit csinálnak, az bőven kimeríti az emberiség ellen elkövetett bűnök összes variációját...