Franczy

ATI chipes új grafikuskártyák

Habár a Gigabyte nemrégiben még határozottan cáfolta azon kósza pletykákat, melyek szerint ATI chipes grafikuskártyák gyártásába kezdene, jelen pillanatban ott tartunk, hogy már a cég website-ján is meg lehet tekinteni az ATI chipes Gigabyte kártyák specifikációt. A cég hivatalos website-ján található információk szerint a Gigabyte három ATI chipet választott új grafikuskártyái alapjául, ezek pedig a következők: RADEON 7500, RADEON 7000 és Rage128 Pro. A Gigabyte újdonságainak ára egyelőre ismeretlen, és érdekesség, hogy bár a cég website-ján már fel vannak tüntetve, a Gigabyte eddig hivatalosan még nem jelentette be őket, de gondolom, ami késik, nem múlik.

A Gigabyte ATI RADEON 7500 Pro (AR64S-H) típusjelzésű újdonsága az ATI RADEON 7500LE grafikus megoldására épül, valamint 64 MB SDR SDRAM grafikusmemória található rajta. Az újdonság grafikuschipje 250 MHz-es frekvencián üzemel, memóriachipjei pedig 183 MHz-en ketyegnek, ezenkívül említésre méltó még a kártya három kimenete, név szerint egy D-Sub, egy DVI, valamint egy TV kimenet. A kártya esetleges tuningja szempontjából érdekes lehet, hogy a Gigabyte mérnökei a memóriachipek hűtéséről is gondoskodtak.

A Gigabyte ATI RADEON 7000 Pro (AV64S-T) egy 150 MHz-es frekvenciájú ATI RADEON 7000-es grafikuschipre, valamint 64 MB, ugyancsak 150 MHz-es frekvenciájú SDR SDRAM memóriára épülő új grafikuskártya. Az SDR memória ezen kártya esetében sajnos csak 64 bites memória interfésszel rendelkezik, ami vélhetően jelentős mértékben behatárolja az amúgy egy VGA és egy TV kimenettel rendelkező kártya teljesítményét.

A Gigabyte ATI RAGE 128 Pro (AG32S) egy belépőszintő grafikuskártya, melyet mi sem igazol jobban, mint hogy a lassan nyugdíjas korba lépő ATI Rage128 Pro grafikuschip 120 MHz-es frekvenciájú változata kapott rajta helyet, valamint, hogy a kártyára szerelt 32 MB SDR SDRAM memória működési frekvenciája is mindössze 120 MHz.

Ide kapcsolódó hír, hogy a PowerColor márkanév alatt futó termékeiről híres C.P. Technology Company is hamarosan megkezdi ATI chipes új grafikuskártyáinak forgalmazását, melyek között két különböző frekvenciájú ATI RADEON 8500-as, valamint egy ATI RADEON 7500-as újdonságot is találhatunk, és a közeljövőben várható egy ATI RADEON 8500 Ultra típusú kártya is a cégtől.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Inquisitor #1
    "Habár a Gigabyte nemrégiben még határozottan cáfolta azon kósza pletykákat, melyek szerint ATI chipes grafikuskártyák gyártásába kezdene, jelen pillanatban ott tartunk, hogy már a cég website-ján is meg lehet tekinteni az ATI chipes Gigabyte kártyák specifikációt."
    Hát első ránázésre inkább úgy néz ki, mintha CSAK ATI chipes kártyák lennének az oldalukon ...