Franczy

Itt a Maldal.D féreg

A számítógépes biztonsági megoldásokkal foglalkozó cégek szerdai jelentéseiből kiderül, hogy a napokban egy újabb, komoly veszélyt jelentő számítógépes féreg indult világhódító útjára, azonban az eddigiekben szerencsére elég lassan terjedt. Az antivírus szoftverek fejlesztésével foglalkozó Symantec cég szóvivője az üggyel kapcsolatban elmondta, hogy a Maldal.D, illetve ZaCker neveken ismert férget az elmúlt esztendő végén készítették, és az eddigi információk szerint december 29-én ütötte fel először a fejét a számítógépes rendszerekben. A szakértők elmondták, hogy az új féreg felbukkanásának időpontja különösen szerencsétlen, ugyanis az év végi ünnepek alatt és az azóta eltelt pár napban a számítógépes rendszerek többségén nem frissítették a különböző biztonsági és antivírus szoftvereket.

"Mindig komoly aggodalommal tölt el bennünket, amikor egy számítógépes vírus, vagy féreg hétvégén, vagy ünnepnapokon kezd el fertőzni, ugyanis ezeken a napokon a férgek sokkal könnyebben legyűrik a nem megfelelő védelemmel rendelkező számítógépes védelmi rendszereket, mely nagyrészt annak köszönhető, hogy a cégeknél és nagyvállalatoknál ilyenkor nem dolgozik senki" - nyilatkozta Steve Triling, a Symantec cég Security Response részlegének az igazgatója, mely cég egyébként a közepes veszélyességű férgek közé sorolta a Maldal.D férget.

A Symantec szerint egyébként a Maldal.D kapcsán a körülményekhez képest eddig jól alakultak a dolgok, ugyanis az elmúlt év utolsó, illetve az idei év első férge eddig nem túl sok számítógépet fertőzött meg, terjedési sebessége pedig alacsony. Szakértők szerint ez nagyrészt annak köszönhető, hogy a Maldal.D eddig nem tudott bejutni a nagyvállalatok számítógépes rendszereibe, azonban amennyiben erre a jövőben esetlegesen sor kerülne, az nagyon könnyen ahhoz vezethetne, hogy a Maldal.D villámgyorsan megfertőzné az egész világot.

A Maldal.D féreg az "ZaCker" subjecttel (tárgy) rendelkező elektronikus levelek csatolmányaként érkezik meg a gyanútlan felhasználók számítógépére, a levél törzsében pedig különféle titokzatos mondatok találhatók. Amennyiben a fertőzött e-mail csatolmányát megnyitják a Microsoft Outlookban, a féreg aktiválódik, ami azt jelenti, hogy a merevlemezről letörli a Symantec, McAfee és a Zone Labs-féle vírusirtó programok fájljait, valamint a winchesteren található összes .exe, .doc, illetve .jpg kiterjesztésű állományt.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!