Franczy

Kritikus biztonsági hiba a Windows XP-ben

Habár a Microsoft a közelmúltban azt állította, hogy a Windows XP a világ egyik legbiztonságosabb operációs rendszere, mint az a napokban kiderült, biztonsági szempontból a Windows XP sem teljesen tökéletes, azonban a Microsoft becsületére legyen mondva, hogy a Windows XP-ben nemrégiben felfedezett biztonsági résre a szoftveróriás csütörtökön már ki is adta a megfelelő javítócsomagot. A Microsoft az üggyel kapcsolatban egyébként nyomatékosan felhívja a Windows XP-t használók figyelmét az említett biztonsági résre, és arra kér minden érintettet, hogy saját érdekében mihamarabb telepítse számítógépére a cég website-járól letölthető hibajavítást.

A Microsoft szerint a biztonsági rés az úgynevezett "Universal Plug and Play" (UPnP) szoftverben található, mely szoftver, illetve annak szolgáltatásai a Windows 98, Windows 98 Second Edition és Windows ME Microsoft operációs rendszereknek is részét képezi, magyarul az ezen szoftvereket használó felhasználók is jobban teszik, ha mielőbb letöltik, majd alkalmazzák is a Microsoft által csütörtökön kiadott javítócsomagot. Az UPnP-ről egyébként röviden annyit kell tudni, hogy lényegében egy olyan internet protokollt használó Microsoft szoftver, mely a számítógépek, szkennerek, nyomtatók és egyéb erőforrások számára lehetővé teszi, hogy megtalálják egymást az adott hálózaton belül, valamint hogy kommunikálni tudjanak egymással. A Microsoft képviselői az UPnP-ben rejtező biztonsági résről elmondták, hogy amennyiben a felhasználók nem "tömik be a rést", akkor az a rosszindulatú támadók számára lehetővé teszi, hogy átvegyék az adott hálózatok feletti irányítást. A Microsoft szerint az már csak a támadók tudásától és hangulatától függ, hogy éppen néhány a hálózaton tárolt állományt megnéznek, törölnek, vagy esetlegesen DoS (Denial of Service) támadást indítanak a hálózatra kapcsolt személyi számítógépek ellen. A Microsoft az UPnP-ben lévő biztonsági rést rendkívül veszélyesnek jelölte meg, és elsősorban a Windows XP-t használókat kéri fel a javítócsomag alkalmazására, mert a Windows XP-ben az UPnP szolgáltatás alaphelyzetben aktiválva van.

"Ez egy nagyon komoly sebezhetőségi pontja a Windows XP-nek, ezért szeretnénk felkérni minden Windows XP operációs rendszert használó felhasználót, hogy mihamarabb töltse le website-unkról a megfelelő javítócsomagot, és telepítse fel számítógépére" - nyilatkozta az üggyel kapcsolatban Scott Culp, a Microsoft Security Response Center (MSRC) igazgatója, majd hozzátette, hogy a Windows 98, illetve Windows ME rendszerek esetében elégséges csak abban az esetben letölteni és alkalmazni a javítást, amennyiben az adott rendszeren az UPnP szolgáltatás aktiválva van.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • szucsati #16
    Debian ingyé van, Windows meg.. hát az is ingyé, de ezt a BSA-nak magyarázd {8-)
    Szal ezért ezt is érdemes figyelembe venni.
  • ByP #11
    A linux sem tökéletes , semmi sem lehet az, de a Win és az összes M$ szar CSak selejt.A M$ mindig a minél gyorsabb kiadás politikáját folytattja, és ez ide vezet,hogy tele van hibával az összes programjuk.
  • b #10
    te, "csak", szerintem te csak egy májkroszoftos lehetsz. tisztában vagy azzal, hogy mijez a lista? egyénként meg honnan tudod, hogy mijaza debiján? :)
  • phil-co #6
    már nemtom hanyadik ilyen hírt olvasok az elmúlt hetekben ezért rá kattintottam a startmenüben a Windows Update-ra,de a kiszolgáló nem található....
    hát ez elég fura.
  • Break #5
    megláccik. m$ keze van a dologban, tehát már nem lehet jó, mint ezt már megszok(hat)tuk!!
  • CAD #2
    Degaz...

    Egybknt en mar ugy lassan 3 és fel honapja hasznalom, es bizony kezd beszedulni az op rendszer. ugyertem allandoan fagyogat pl media player meg ilyesmi... szal egynek jo, de win2k nallam jobban bejon
  • rotator #1
    :((((