JohnnyCage

Az Intel erősíteni kíván a kommunikációs szegmensben

A chipóriás Intel Corp. tervei szerint néhány év múlva a társaság bevételének közel egyharmadát a mobiltelefonokban, és egyéb kommunikációs eszközökben használatos processzorok fogját kitenni.

Az Intel egyik vezetője szerint ennek ellenére a közeljövőben nem várható, hogy a társaság chipjei domináns pozícióhoz jutnak a mobiltelefon üzletágban. Hans Geyer, a chipóriás mobilkommunikációs chipekkel foglalkozó részlegének általános menedzsere elmondta, hogy az Intel mobil készülékekbe tervezett chipjei egyre növekvő népszerűségnek örvendenek a piacon.

Bár az Intel impozáns piaci részesedéssel rendelkezik a PC processzorok piacán, a társaság számos szakértő szerint elkésett a mobiltelefon chipek piacára való betöréssel. Geyer elmondása szerint a társaságnak azonban sikerült előkelő helyet szereznie a piacon, és például az NEC Corp., Japán egyik vezető chipgyártója is az Intel chipjeit alkalmazza az NTT DoCoMo számára gyártott 3G mobiltelefonjaiban. A chipóriás csak az idei évben 1,2 milliárd dollárt költött a drótnélküli és kommunikációs szegmens kutatásaira és fejlesztéseire, pedig a társaság harmadik negyedéves bevételének alig egyhatodát tették ki ezen szegmensek eladásai.

Geyer úgy véli, mintegy 3-6 év szükséges ahhoz, hogy a társaság elérje jelenlegi célját a mobil kommunikációs eszközök szegmensében, vagyis, hogy a társaság bevételeinek egyharmadát az üzletág termelje. A vezető fontosnak tartotta megjegyezni, hogy az Intel szabadon hozzáférhető, nyílt szabványok elterjesztését tervezi a kommunikációs piacon. Geyer szerint a mobiltelefon ipar jelenleg egy olyasfajta szabványosításon megy keresztül, mint amilyen a PC ipar esetében történt az elmúlt évtizedekben. "Számos olyan dolog történik a mobiltelefon iparban, ami a PC iparban is végbement 10 évvel ezelőtt" - mondta.

Az Intel vezető úgy gondolja, a mobilpiacon piacvezető finn Nokia kezdeményezése az egységes nyílt szabványokról egyáltalán nem ütközik a társaság terveibe, sőt tökéletesen beleilleszkedik. Ugyanakkor kétséges, hogy a Nokia riválisai csatlakoznak-e majd a kezdeményezéshez, mondta.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • tomcs #1
    rakjunk fop-ot mobilba ;))