JohnnyCage

Intel: Az órajel nem minden

A chipóriás Intel egyik magas beosztású vezetője a napokban elismerte, hogy bár a mikroprocesszorok órajelének (és sebességének) növekedése elkerülhetetlen, önmagában immár nem elég a vásárló megnyeréséhez.

Justin Rattner, az Intel egyik vezetője a Mikroprocesszor Fórumon tartott beszédében elmondta, hogy a processzor teljesítményének, illetve az általa nyújtott új képességeknek, funkcióknak összhangban kell lenniük egymással. - Mindez már nem a gigahertz-ről, vagy az árról szól. A legfontosabb a felhasználói élmény, illetve annak növelése - mondta Rattner, a társaság Microprocessor Research Lab (Mikroprocesszor Kutatási Laboratórium) részlegének igazgatója. - A jövőben továbbra is rengeteg alkalom lesz az innovációra a processzoriparban.

Az egyik legfontosabb ilyen terület a fogyasztás, illetve az ezzel összefüggésben álló hőtermelés, amely immár nemcsak a mobil alkalmazásokban jelent megoldandó problémát, hanem az asztali- és szerver rendszerekben is, mondta a vezető. A jelenlegi technológiák mellett a processzor teljesítményének 50 százalékos növelése 200-300 százalékos fogyasztásnövekedést eredményez, ez pedig már nem sokáig folytatódhat így, annak ellenére, hogy a rendszeresen bevezetett új technológiák bizonyos mértékben lelassítják ez utóbbi folyamatot. Az Intel a megoldást a többszálú architektúrákban látja, amelyek segítségével jelentős fogyasztásnövekedés nélkül lehet fokozni a teljesítményt. Az új technológiát az Intel a Pentium 4, valamint a Xeon jövőbeli változataiban fogja bevezetni.

A jövőben azok a buszrendszerek, amelyek bizonyos feladatok esetén jelenleg nagymértékben visszafogják a számítógépet, jelentősen felgyorsulhatnak, újabb gátat szüntetve meg ezzel a fejlődésben, legalábbis egy időre. Rattner szerint emellett a csökkenő méretek, a nagyobb megbízhatóság és biztonság, illetve az akkumulátor élettartam is fontos lehet majd.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • MuERTe #37
    Az órajel nem minden? Egy p4 kellett ahhoz, hogy erre az intelnél is rájöjjenek? Ez a 8 megaherces motorola 64k procik óta nem újdonság.
  • Borg #35
    Nem kell ezen idegesiteni magad:)
    AMDsek mindig ilyenek voltak, mint a palesztin vallás követöi, jó emberek, és kellenek, mert az iszlám is jó, csak néha egyegy öngyi merénylő is kikerül közülük...
    De őszintén ha te abba a hibába estél volna hogy AMD procid lenne, akkor nem borulna el az agyad ha elhangzik egykét jogos ellenérv a procid ellen?:)
    Már csak azt nem értem Intelesek mért tudják elfogadni hogy vannak hibái az Intel prociknak is (nem olyan hosszu a csikja a tesztekben, és a minöségét meg kell fizetni..).
    És most ugyis jön valami AMDs és valami agyatlansággal lehurrog, de ez van:)
  • zplayer #34
    Ha ez nekem szol akkor jol mellefogtal. Frankon nem erdekel ki milyen procit vasarol maganak.
    A 700 wattot jo poennak talaltam. ennyi :)
  • zplayer #32
    :)))) 700watt komam le se takard a geped megvan a futesed telre :))))
  • narumon #27
    "Én egyáltalán nem mondanám hogy gyenge az Intel, hiszen látott már valaki P4-et úgy "

    Ja, éppen ma rakok össze két ilyen gépet is. És tényleg nem valami nagy szám sőt...
  • _HABLA_ #26
    "Nem is tudom melyik processzorhoz kell már átlagban 400wattos táp és 15000ft-s rézhűtő, vagy vízhűtés, aminek az együttes fogyasztásával a pc monitor nélkül akár 700wattot is fogyaszthat..."
    Oszd már meg velem, hogy melyikhez kell mert én sem tudom, hogy melyikhez kell 400w-os táp és 15000-es hűtő, az AMD-hez biztos nem.
    Figyelj kis buksi! Told már be az arcodat a Sharkyextreme vagy az Anandtech stb. oldalára és nézd meg először hogy mennyiből jön ki egy AMD és egy Intelkonfig a hi és a low end-ben ami kb azonos teljesítményt nyújt. Azután írogass hülyeségeket. A 700W-os fogyasztáson pedig gondolkodj el egy kicsit te szerencsétlen!
  • _HABLA_ #18
    Huh! Nemtom ki vagy, de ez tetszik.
    Egyébként pár napja az én nickemet is ellopta valami fasz, de ez a ralfgyerek velem ellentétben megérdemli:)
    Bár biztos visszatolja még a képét, úgyhogy kár örülni, az ilyenek olyanok mint valami geci vírus.
  • Ralf Schumacher #17
    "hahh, méghogy az amd diktálja a tempót... na a kurva anyádat ;-)"

    Na, jó, bevallom, hogy egy kicsit ingerült voltam... :-) Végül is nem olyan rossz az AMD, sőt miatta gyorsított az intel is... Csak azt akartam írni, hogy az intel sem olyan rossz (lásd Itanium, alacsony fogyasztású Celeronok, stb.) Bár teljesítményben az AMD kicsit jobb, de már remélhetőleg nem sokáig! Gondolom már észrevettétek, hogy én az Intel-nek drukkolok... Sőt! Kitartok mellette jóban, rosszban!
  • _HABLA_ #10
    Ralf a legcsököttebb farkú csicska az SG-n, szegényke mindig próbál valami okosat szólni a témához, de mindenki csak röhög a szánnivaló szövegén. Ha valaki nem tudná a kis meleg köcsög a fórum bohóca. Halj meg Ralf neked is jobb lesz.
  • Kis-Bob #4
    hát tényleg nem minden az órajel, lásd P4 vs. AMDxp