JohnnyCage

Keresztlicensz szerződést kötött az Intel és a Rambus

A chipóriás Intel Corp. és a memóriákkal kapcsolatos technológiákat fejlesztő Rambus Inc. hétfőn bejelentették, hogy a két cég keresztlicensz szerződést írt alá.

Az új keresztlicensz szerződés a társaságok közleménye szerint érvénytelenít minden olyan megállapodást, amelyet a két cég kötött egymással a múltban. Az új Intel-Rambus szerződés részleteit egyik társaság sem kívánta nyilvánosságra hozni. Craig Barrett, az Intel vezérigazgatója minössze annyit közölt, hogy a mostani szerződés egy "széleskörű megállapodás", amely "megkönnyíti az Intel azon törekvéseit, hogy a cég továbbra is piacvezető maradjon a nagyteljesítményű chipkészletek piacán."

Az elemzők már hónapok óta sejtették, hogy az Intel egy új licenszszerződést próbál kicsikarni a Rambus Inc.-től, mivel a jövő év elején megjelenő DDR-SDRAM-alapú Brookdale Pentium 4 chipkészlet egyébként jogi vitákat válthatott volna ki a két cég között. Mint ismeretes, az Intel korábban aláírt egy megállapodást a Rambus-szal, melynek értelmében a chipgyártó 2003-ig nem adhatna ki olyan chipkészletet a Pentium 4 processzorhoz, amely DDR-SDRAM memóriákat támogat.

Amennyiben az Intel az új keresztlicensz szerződés nélkül adta volna ki DDR-alapú Brookdale chipkészletét, a társaság elveszítette volna Rambus DRAM licenszét, és a Rambus Inc. kártérítési pert indíthatott volna ellene. Az előző megállapodás szerint az Intel 4 millió részvényt vásárolhatott volna a Rambus Inc.-ből, méghozzá igen kedvező, 2,50 dolláros árfolyamon. Ehhez az Intelnek azonban számos feltételt teljesítenie kellett volna, beleértve az RDRAM-alapú megoldások minimum 33 százalékos részesedését a társaság chipset szállításaiból legalább két negyedéven keresztül.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!