Franczy

Új kábelmodemes szabvány van készülőben

[CNet] A legfrissebb híradások szerint egy új kábelmodemes internetszabvány van készülőben, mely, ha minden jól megy, akkor már az idei év folyamán véglegesítésre kerülhet. Az új kábelmodemes szabvány az ígéretek szerint minden eddiginél nagyobb sávszélességgel kecsegtet majd, melynek révén valószínűleg teljesen újfajta interenetes szolgáltatások is beindulnak majd.

A denveri székhelyű CableLabs cég szóvivői nrjelentették, hogy nagyon komoly munkálatok folynak a DOCSIS (Data Over Cable Service Interface Specification) szabvány új verziójának véglegesítése érdekében. A DOCSIS-ről annyit érdemes tudni, hogy a kábeles internet szolgáltatók ezt a technológiai protokollt használják, és ennek a szabványnak, valamint a kábelmodemeknek a segítségével nyújtanak rendkívül gyors internetelérési lehetőségeket. A CableLabs ígéretei szerint a DOCSIS 2.0-s szabvány minden eddiginél gyorsabb internetezést tesz majd lehetővé, mivel a maximális sávszélességet jelentős mértékben növelni lehet a segítségével.

A CableLabs fejlesztői szerint a várhatóan még az idei év folyamán véglegesítésre kerülő új szabvány legfontosabb újdonsága a feltöltési sebesség növelése, mely az ígéretek szerint a jelenlegi sebességhez képest háromszorosára fog majd nőni. A szakértők egybehangzóan üdvözlik az új DOCSIS szabványt, azonban hozzáteszik, hogy a felhasználóknak erre az új technológiára egy ideig még biztosan várniuk kell, hiszen még ha idén véglegesítik is a szabványt, az annak megfelelő hardverelemek a szabvány elkészültét követően legalább egy év késéssel jelenhetnek majd meg a piacon.

A fejlesztők elmondása szerint a DOCSIS 2.0 szabvány a jelenleginél háromszor nagyobb feltöltési sebességet az A-TDMA (Advanced Frequency Agile Time Division Multiple Access) és S-CDMA (Synchronous Code Division Multiple Access) technológiákra épülve éri majd el. Egyes források szerint egyébként az S-CDMA nem arra a CDMA technológiára épül majd, melyet lassan egy évtizede a Qualcomm fejlesztett ki a vezeték nélküli hálózatok részére.

A normál telefonvonalon keresztüli nagysebességű internetezést lehtővé tevő ADSL-utód SDSL és VDSL szabványoknak tehát a DOCSIS 2.0 személyében megfelelő konkurenciájuk lesz, de nem szabad megfeledkeznünk arról, hogy ezek a technológiák még külföldön is csak 2002 végén, 2003 elején lesznek majd elérhetőek, vagyis a magyarországi bevezetésükről egyelőre még jobb, ha nem is beszélünk.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • narumon #17
    ugyi: amiket én irtam az sem kbit volt és ez itthoni sima vonal szal nem rossz. Szerencsére nekem is itt dolgozik haverom a SZTE-n és lehet proxynak használni :P
  • narumon #15
    Hehhe 128k mp3 suxx.. :)
  • narumon #13
    "Trabantból Zsigába ülve az is k... gyors, de hol a p...-ba van a Ferrari!?"

    Szegeden.. Magyarországi átlagsebesség 200-300k. jpbb helyekről 400k külföldről átlag 100k persze amikor szar a kinti site meg itt is lógnak rajta akkor "csak" 20-30k
  • kowajano #11
    hát hozánk ez se fog egyhamar eljutni :)
  • Lacc #8
    Nekem Chello van itt Miskolcon, és kurvagyors.
  • narumon #4
    Hehe szeged rulez.. itt már legalább 3 éve megy a kábelnet ;) méghogy vidéken nincs... kábelnetben inkább a fővárosunk van lemaradva a szemét matáv miatt gondolom...