JohnnyCage

Az IBM nemcsak a Nintendo-nak árulja a Gecko-t

Az IBM tervei szerint nemcsak a Nintendo számára teszi elérhetővé a GameCube processzorát, a PowerPC 440-en alapuló Gecko-t. A GameCube igényeihez módosított CPU más cégek számára is megvásárolható lesz.

A processzor belső felépítésének ismertetése közben Peter Sandon, az IBM egyik vezetője elmondta, hogy a "Kék Óriás"-nak is nevezett IBM-nek megvan a joga ahhoz, hogy a Nintendo-n kívül további cégeknek is kínálja a processzort. Sandon a mikroprocesszor szakértők számára rendezett ezévi Hit Chips konferencián a kaliforniai Stanford Egyetemen elmondta, hogy kezdetben az összes legyártott Gecko chip a Nintendo-hoz fog kerülni, később azonban más cégek is hozzájuthatnak majd.

A Gecko az IBM PowerPC 440 processzoron alapul, a fejlesztőmérnökök azonban számos területen módosítottak rajta. A chip többek között jóval erősebb lebegőpontos egységet kapott, mint elődje, és kialakítása miatt nagyobb adatátviteli sebességre is képes. A 485 MHz órajelen üzemelő processzor emellett 256 KByte processzormagba integrált másodszintű (L2) cache-t is kapott. A Gecko fogyasztása 4,9 W.

Sandon megjegyzései alapján arra lehet következtetni, hogy a Gecko nem kötődik olyan szorosan a Nintendo GameCube-hoz, mint például a grafikus processzor, amely a mostmár ATI tulajdon ArtX fejlesztése. 500 MHz alatti órajelével az Apple-t és az Amiga-t kivéve nem valószínű, hogy a számítógép gyártókat érdekelni fogja a processzor, de a 130 nm-es gyártási eljárás és a SoI (Silicon on Insulator - Szilícium a szigetelőn) technológia bevezetésével az órajel könnyedén növelhető lesz. Bár az IBM Sandon megjegyzéseit leszámítva nem beszél nyíltan arról, hogy a Gekko chipet a GameCube játékkonzolon kívül más területeken is el szeretné adni, könnyen elképzelhető, hogy külső gyártók érdeklődtek a "Kék Óriás"-nál a chip esetleges alkalmazásáról.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • ixyon #1
    hát az a 2 FPU 1 már alapból elég jó CPUban... meg SOI... meg .13... hát de azért mégsem hiszem, hogy sikeres lesz.