JohnnyCage

A Kodak kérésére változtat az XP fotórendszerén a Microsoft

A szoftveróriás Microsoft megegyezett az Eastman Kodakkal az ősszel megjelenő Windows XP operációs rendszer digitális fotózással kapcsolatos részét illetően, amely ennek értelmében több lehetőséget kínál majd a képek kidolgoztatására.

A Kodak nem szeretné elveszíteni jelenlegi, piacvezető pozícióját a digitális fényképezőkkel készült fotók kidolgoztatásának piacán. A két - egyébként jó viszonyban lévő - társaság között ezért kisebb vita alkult ki, hogy az ősszel megjelenő Windows XP pontosan milyen szolgáltatásokat fog nyújtani a digitális fényképezők tulajdonosainak.

A Kodak elmondása alapján a Windows XP az eddigi tervek szerint igazságtalanul favorizált néhány, digitális fotók kidolgozásával foglakozó szolgáltatást a Kodak sajátjával szemben. A társaság mind a digitális állókép kamerák, mind a digitális fotók terén vezető pozíciót ért el, és "nagyhatalommá" szeretné kinőni magát. A rochesteri (New York) központú Kodak azonban veszélyben érezte jelenlegi, domináns helyzetét a digitális fotózás 225 milliárd dolláros piacán.

A Kodak digitális fotószoftvere bevételt teremt a társaság számára, amikor a digitális fényképezők felhasználói kinyomtatott változatot rendelnek képeikből. A Microsofttal kötött egyezség értelmében a Windows XP-ben egyértelműen jelölve lesz az operációs rendszer beépített fotószoftvere, miközben a Kodak kamerák könnyedén használhatók lesznek a rendszer alatt. A Kodak elmondása szerint a Microsoft módosítani fogja a Windows XP-t, hogy több digitális fotók kidolgoztatásához használatos szoftver is elérhető legyen rajta külső cégektől.

"A Windows XP-ben végrehajtott módosítások jóindulatú módosítások" - mondta Phil Gerskovich, az Eastman Kodak digitális fotózással foglalkozó részlegének operációs vezetője. "A Kodak örül, hogy az EasyShare kamerák és szoftverek könnyedén együttműködnek majd a Windows XP-vel." A Microsoft szerint a módosítások növelték a Windows XP képességeit, amelyekre a Kodakon kívül más digitális fotózással foglalkozó cég nem panaszkodott. "Mindez jelképezi azon szándékunkat, hogy a felhasználók és partnercégek visszajelzései alapján fejlesszük az operációs rendszert" - mondta a szoftveróriás képviselője.

A Kodak EasyShare digitális kamerái a PC-hez kapcsolva egy gombnyomásra lehetővé teszik, hogy a felhasználó a Kodak szoftverével megtekintse, módosítsa, és másokkal megossza fotóit. A Windows XP korai változataiban mindez nem működött, mert automatikusan a Windows XP beépített szoftvere indult el, a Kodak sajátja pedig csak "hosszas keresgélés" után volt elérhető.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!